Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Video: Mesto Čadca pribilo ďalší klinec do rakvy Kysuckej nemocnice, daň z nehnuteľnosti jej zvýšilo o 480 percent

Video: Mesto Čadca pribilo ďalší klinec do rakvy Kysuckej nemocnice, daň z nehnuteľnosti jej zvýšilo o 480 percent

Čadca 7.06.2012 - Aj napriek zúfalému boju krajskej samosprávy o zachovanie fungovania Kysuckej nemocnice v Čadci, ho iná samospráva - konkrétne mesto Čadca stavia do beznádejnej situácie. Kým v roku 2011 musela nemocnica zaplatiť do mestskej kasy 5 264 eur ako daň z nehnuteľnosti, v tomto roku je to neuveriteľných 25 568 eur, čo je rekordný nárast o 485,66 %. V čase zlej finančnej situácie a neistého postavenia všetkých zdravotníckych pracovníkov, čo zostalo ako Uhliarikovo dedičstvo na pleciach Žilinského samosprávneho kraja, sa tak Kysucká nemocnica dostala do patovej situácie.

Nekresťanské peniaze za domovy sociálnych služieb, knižnicu, múzeum...

Video: Čadčania budú platiť viac. Dôvodom je neschopnosť vedenia mesta zostaviť vyrovnaný rozpočet

Buď zaplatí takéto nekresťanské peniaze mestu len zato, že sa nachádza v jeho katastri, pričom iné kysucké mestá sú ukrátené tým, že sa v nich nenachádza takáto významná inštitúcia, alebo nezaplatí, pretože musí riešiť svoju každodennú prevádzku, nákup liekov a zdravotníckeho materiálu, a tiež financovanie platov lekárov i sestier.

Aj domovy sociálnych služieb, knižnica, múzeum a správa ciest, ktoré sídlia v Čadci, sú nútené odviesť zvýšené platby pre mesto, hoci neposkytujú komerčné, ale verejnoprospešné služby predovšetkým pre Čadčanov. Majú azda tieto inštitúcie zvýšiť všetky svoje poplatky pre obyvateľov Čadce zato, že sa im vedenie mesta otočilo chrbtom a zabudlo na ich dôležitosť?
Kultúrne inštitúcie musia zaplatiť oproti minulému roku o 2 043 eur viac, správa ciest o 1 821 eur a sociálne domovy o 4 098 eur.
Čadčianska samospráva nás o tomto neuváženom kroku neinformovala. Oslovím preto vedenie mesta, aby sme rokovali o tejto patovej situácii,“ dodal predseda ŽSK Juraj Blanár. O súčasnom stave informoval hovorca ŽSK Peter Kubica.

Video: Dane z nehnuteľnosti v Čadci vzrástli niekoľko násobne, Čadčania sa cítia oklamaní

Video: Čadčania budú platiť viac. Dôvodom je neschopnosť vedenia mesta zostaviť vyrovnaný rozpočet


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 07.06.2012