Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Diaľnicu D3 cez Kysuce dokončia najneskôr v roku 2013

Diaľnicu D3 cez Kysuce dokončia najneskôr v roku 2013

2.3.2009 - Čadca. Diaľnicu a rýchlostnú cestu D3, ktorá cez Kysuce zabezpečí spojenie Slovenska s Poľskom a Českom, zrejme dokončia najneskôr v roku 2013. Novinárom to dnes po stretnutí so zástupcami samospráv kysuckých miest a obcí povedal šéf Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Igor Choma. Naznačil, že v tomto regióne spôsobujú značné problémy nejasnosti vo vlastníckych vzťahoch ohľadne pozemkov, ktoré by mohli byť potrebné i pre výstavbu diaľnice.

"NDS pokračuje v príprave úsekov diaľnice D3. Niekde máme rozpracovanú dokumentáciu pre stavebné povolenie, máme vydané viacmenej všetky územné rozhodnutia. Predpoklad je taký, že v roku 2010 a 2011 všetky úseky pôjdu do realizácie s termínom ukončenia 2012, 2013," poznamenal Choma.

Video - Vizualizácia diaľničného úseku D3:

zdroj : www.dopravoprojekt.cz  

Motoristi zatiaľ môžu využívať úsek medzi Hričovským Podhradím a Žilinou-Strážovom. Náklady na výstavbu diaľnice s dĺžkou viac než 60 kilometrov Choma zatiaľ nespresnil. Na diaľnicu nadviaže asi dvojkilometrová rýchlostná cesta, ktorá zlepší spojenie medzi Slovenskom a Českom.

"Pri rýchlostnej ceste R5 do konca tohto roka musí prebehnúť posudzovanie dopadov na životné prostredie. Výstavba je naplánovaná na začiatok roku 2011. Výstavba potrvá maximálne rok a pol," dodal Choma.

Zároveň upozornil na nejasnosti vo vlastníckych vzťahoch ohľadne pozemkov na Kysuciach, ktoré by mohli skomplikovať i výstavbu diaľnice. Podľa neho niektorí ľudia užívajú aj celé generácie pozemok, o ktorom si myslia, že im patrí. Na úradoch sa však napokon ukáže, že pôda nie je v ich vlastníctve a pozemok, na ktorý majú v skutočnosti nárok, užíva na inom mieste zasa niekto iný. "Vyzval som starostov, aby informovali svojich občanov, aby si tieto veci dali do poriadku," uviedol Choma.

Predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár naznačil, že dokončenie diaľnice a rýchlostnej cesty je dôležité pre investorov na severe Slovenska. Zabezpečí napríklad zlepšenie spojenia medzi automobilkami KIA pri Žiline a Hyundai na Morave, ktoré spolupracujú. V Kysuckom Novom Meste už avizoval výstavbu novej fabriky ďalší významný investor, ktorý by mal byť subdodávateľom spomínaných spoločností. Diaľnica D3 a rýchlostná cesta tiež odbremení viacero kysuckých obcí od zhustenej premávky, ktorú komplikujú hlavne kamióny.

Cesta - Kysucké Nové Mesto
foto : Zložitá dopravná situácia na ceste medzi Žilinou a Kysuckým Novým Mestom

"D3 je pre nás dôležitá, lebo Skalité sa začína stavať tranzitom pre kamiónovú dopravu. Cesta, ktorá tam je, nie je stavaná na to, aby tam nákladné autá mohli jazdiť," povedala pre ČTK starostka prihraničnej obce Skalité Andrea Šimurdová.


foto : Rozostavané úseky v obci Skalité

Upozornila, že cez obec v priebehu niekoľkých hodín prejdú desiatky kamiónov, ktorých vodiči často nedodržiavajú povolenú rýchlosť a ohrozujú chodcov. Aj starosta neďalekého Svrčinovca Juraj Strýček sa teší predovšetkým na odklonenie kamiónovej dopravy z obce, ktorá zápasí s dlhotrvajúcimi zápchami.

NDS pokračuje i vo výstavbe diaľnice medzi Bratislavou a Košicami. Vláda Roberta Fica chce dokončiť diaľničné spojenie medzi týmito mestami, s výnimkou technicky náročných úsekov s tunelmi, do konca roka 2010. Budovanie niektorých ciest by mali urýchliť takzvané projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP projekty). Stavby by mali byť financované zo súkromných peňazí, štát by ich následne dlhodobo splácal.

Kysuce.sk / ČTK 2009

 

Súvisiace články k téme :

Na Kysuciach sa črtá investícia kórejskej firmy

Video : Kysuce trápi zložitá dopravná situácia

Diaľnica D3 nie je Potemkinovskou stavbou

Problém Diaľnica D3-Bukov-Svrčinovec v rovine ľudia vs. štát?

TV Markíza : Problém s Výstavbou diaľnice D3

Podľa prezidenta je najväčším problémom Kysúc dobudovanie ciest

Diaľnica D3 Skalité-Čadca juh dokončená do roku 2010

Enormné zaťaženie ciest na Kysuciach tak skoro neskončí


Kategória: SITA TOP | Vytvorené: 02.03.2009 | Čitateľov: 9343