Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Diaľnica D3 nie je Potemkinovskou stavbou

Diaľnica D3 nie je Potemkinovskou stavbou
Význam diaľnice D3 Žilina- Svrčinovec -Skalité je nepochybný. Táto cesta by mala z hľadiska slovenskej dopravy patriť medzi priority vlády, nakoľko práve na úseku Kysúc, sa vytvára lievik, kde sa stretáva doprava z Čiech, Poľska a Slovenka. Kto nežije na Kysuciach, v centre mesta, nevie o čom hovoríme.
Neprávom sa hovorí, že diaľnica D3 je absolútne nenávratná a zbytočná investícia. Autor tejto myšlienky pravdepodobne nepozná územie spomínaného regiónu. Inak by vedel , že práve cez región Kysúc sa tiahne hlavný dopravný ťah Žilina - Čadca - Svrčinovec (smer ČR) - Skalité (smer PR). Hustota dopravy je na určitých úsekoch cesty enormná, čo vyvoláva opodstatnenú potrebu diaľnice na Kysuciach .

Denne po tejto ceste prejdú tisícky áut, či už dopravných alebo osobných. Nehovoriac o znečistení životného prostredia výfukovými plynmi, zvýšenú nehodovosť, či vytváranie kolón v obciach. V médiách je veľakrát prezentovaná diaľnica D3 ako zbytočná diaľnica do poľských lesov . Dehonestujúce vyjadrenia, že región Kysúc je oblasť, kde sa nenachádza nič, ani dôležité centrá na prepojenie, ani perspektíva regionálneho rozvoja, ani perspektíva tranzitu a ani dopravné problémy, možno považovať za neprofesionálne. Aj keď Kysuce nepatria medzi najrozvinutejšie regióny Slovenska, zaostalosť a chudoba Kysúc patria už len do spomienok. Súčasná situácia na Kysuciach je z hľadiska dopravy naozaj alarmujúca.

Video - Vizualizácia diaľničného úseku D3:

zdroj : www.dopravoprojekt.cz 

Celá súčasná trasa bola odsúhlasená ešte v deväťdesiatych rokoch a mala prechádzať na území Kysúc časťami: Kysucké Nové Mesto- Čadca- Svrčinovec -Skalité. V súčasnosti je vybudovaná časť diaľnice v polovičnom profile, od Kysuckého Lieskovca po Čadcu a rozostavaný úsek v Skalitom v približnej dĺžke 3 km. Chýbajúcou časťou diaľnice je úsek cesty medzi Čadcou a Skalitým a obcou Kysucký Lieskovec a Žilinou.

Rozhodnutie o trasovaní diaľnice sa neurobilo zo dňa na deň. Diaľničné prepojenie žilinského a ostravského regiónu cez Kysuce, bolo súčasťou záväzných koncepčných dokumentov bývalého Československa - známeho pod označením D18. Umiestnenie diaľnice D3 je v súlade s trasou multimodálneho koridoru č. VI (medzištátnej siete), odsúhlaseného európskymi štátmi na Kréte. Z dohovoru vyplýva pre zúčastnené štáty a teda i pre SR, povinnosť realizovať na zodpovedajúcej kvalitatívnej úrovni, v stanovených časových horizontoch a v dohodnutých územných líniách medzištátnu dopravnú sieť.

Výstavbu diaľnica D3 nemožno nazvať "Potemkinovskou stavbou". Dôkazom jej potrebnosti je intenzita dopravy, zvlášť tranzitnej kamiónovej, prechádzajúcej cez mesto Čadca. Tá začína byť v súčasnom období takmer neúnosná. Oproti roku 2005, sa v roku 2008 zvýšila intenzita dopravy o 30%. V súčasnosti prechádza dopravným koridorom cez Čadcu v priemer 25 tisíc vozidiel za 1 deň.
Jej označenie ako diaľnice smerujúcej "od nikiaľ- nikam" je scestné. Tvorca uvedeného výroku nebodaj nevie, že práve D3 je nielen spojovníkom veľmi silných aglomerácií(ostravskej, žilinskej a katowickej), ale i Baltu s Jadranom ?

Otázka v tomto prípade nestojí, či budovať alebo nebudovať diaľnicu D3, ale ako ju vybudovať čo najskôr. Neriešením spomínaného problému môže dôjsť ku kolapsu dopravy na ceste I/11 v najkritickejšom úseku Čadca - Svrčinovec.

Stanovisko ZMOK k výstavbe diaľnic zo 04.apríla 2008

PaedDr. Andrea Šimurdová informovala o neúnosnej situácii v doprave v Skalickej doline, ktorá sa po spustení výroby v Mošovciach ešte zhorší. Z dôvodu, že Vláda SR rozhodla o odložení začatia výstavby diaľnice D3 na Kysuciach z mája 2009 až na rok 2010, sa starostovia obcí Kysúc rozhodli apelovať na poslancov NR SR za Kysuce, pána premiéra, Vládu SR a generálneho riaditeľa národnej diaľničnej spoločnosti, aby sa tento začiatok výstavby diaľnice D3 neodďaľoval z dôvodu úplného dopravného kolapsu s veľkými ekonomickými následkami.

Denník Sme: "Obchodná komora kritizovala pomalú výstavbu diaľnic pri Žiline" piatok 14. 11. 2008

Zástupcovia komory upozornili, že vo výstavbe diaľnic a rýchlostných komunikácii treba pokračovať i na Orave, Liptove a Kysuciach. Inak vraj hrozí, že z týchto lokalít odídu niektorí investori. Pre zvýšený pohyb kamiónov na cestách sa tiež vytvárajú zápchy. Po diaľničnom spojení s Českom volá aj žilinská KIA, ktorá potrebuje dovážať i vyvážať súčiastky do moravského závodu automobilky Hyundai v Nošoviciach na Morave.

Ing. František Ščury
vedúci oddelenia dopravy a stavebného poriadku mesta Čadca

Súvisiace články :

Návšteva predsedu Žilinského samosprávneho kraja v Čadci

Problém Diaľnica D3-Bukov-Svrčinovec v rovine ľudia vs. štát?

TV Markíza : Problém s Výstavbou diaľnice D3

Podľa prezidenta je najväčším problémom Kysúc dobudovanie ciest

Diaľnica D3 Skalité-Čadca juh dokončená do roku 2010

Enormné zaťaženie ciest na Kysuciach tak skoro neskončí
 


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 08.01.2009 | Čitateľov: 4983