Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Mamut v Krásne nad Kysucou na obdiv každý utorok a štvrtok

Mamut v Krásne nad Kysucou na obdiv každý utorok a štvrtok

Čadca (13.8.2009) - Od 17. júna sa môže Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja (ďalej ŽSK), pýšiť prvou časťou Prírodovednej expozície, ktorej hlavnou atrakciou je replika mamutej samice v životnej veľkosti. Nová Prírodovedná expozícia v depozitári zbierkových predmetov v Krásne nad Kysucou vzniká spoluprácou Kysuckého múzea v Čadci, Liptovského múzea v Ružomberku, Oravského múzea v Oravskom Podzámku a Považského múzea v Žiline. Prírodovedná expozícia bude prezentovať prírodu severozápadného Slovenska. Keďže Kysucké múzeum zbierkami takého druhu nedisponuje, na vytvorenie skutočného obrazu prírody sa zapožičajú preparáty zvierat typické pre túto časť krajiny z Považského a Oravského múzea.

Realizačný tím tvorby expozície pod vedením Róberta Cabúka sa v posledných týždňoch venoval zberu rastlín a drevín, ktoré budú použité pri stvárnení pravého prírodného prostredia a príprave výstavného materiálu. Práce na tvorbe expozície by mali byť ukončené v septembri a slávnostné otvorenie druhej, záverečnej etapy Prírodovednej expozície by sa konalo v posledných septembrových dňoch. Súčasťou expozície bude aj vytvorenie špecializovanej prírodovednej učebne, ktorej zariadenie múzeum plánuje okrem podpory ŽSK financovať z projektov cezhraničnej spolupráce s poľským partnerom.

Keďže chýr o „mamutici“ sa rozšíril do všetkých kútov Slovenska a možno aj ďalej, Kysucké múzeum pristúpilo k výnimočným otváracím hodinám depozitáru, počas ktorých sa návštevníci môžu oboznámiť s časťou Prírodovednej expozície. Každý utorok a štvrtok od 11.00 hod. do 13.00 hod. Vás pracovníci tvoriaci druhú etapu expozície prevedú po priestoroch, a ak budete chcieť, odkryjú aj tajomstvá z výroby. Vašim očiam popri „mamutici“ neunikne ani prírodopisná výstava fotografa Jaroslava Veličku „Krajina pod krídlami vtákov“ a výstava detských prác žiakov zo Základnej umeleckej školy v Krásne nad Kysucou „Mamut a pravek“. Vstupné do novej expozície je skutočne symbolické - 0,10 EUR/3,01 Sk. Tešíme sa na Vašu návštevu.

Lenka Jancová
komunikačný manažér KM


Vytvorené: 25.08.2009 | Autor: Kysuce | Čitateľov: 4843