Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Anna Balošáková a Peter Tichý z ŠKP Čadca zvíťazili v rámci Slovenského pohára v maratóne

Úspešným absolvovaním troch maratónov Bratislava - Rajec - Košice v rámci ktorých sa konal Slovenský pohár v maratóne 2009 zvíťazili vo svojich kategóriách Anna Balošáková a Peter Tichý z ŠKP Čadca. Dvojnásobný chodecký olympionik Peter Tichý nadviazal na úspechy v tohtoročnej atletickej sezóny a k dobrým výsledkom pridal víťazstvo na 35. ročníku Malokarpatského maratónu v Trnave, kde v konkurencii 52 pretekárov dosiahol skvelý čas 2.39.02 h. Na trať v Trnave nastúpil týžden po maratóne v Košiciach a vo veternom počasí úvod nechcel prepáliť. Dobrá taktika sa a skúsenosti sa vyplatili, keď vedúcu dvojicu Puškár - Moravec míňal na 30. kilometri.

Poradie 35. ročníka Malokarpatského maratónu v Trnave

  1. Peter Tichý (ŠKP Čadca) 2:39:02 h
  2. Rastislav Galovič (MK Rajec) 2:44:08 - obhajca vlaňajšieho prvenstva
  3. Ján Moravec (AŠK Skalica) 2:41,38
  4. Ondrej Veselovský (PF UMB Banská Bystrica ) 2:49:41 - zároveň zvíťazil v 17. akademických majstrovstvách SR
  5. Ondrej Puškár (Slávia Trnava) 2:58:09

Peter Tichý o svojom výkone na MMM v Košiciach

4.10.09 sa v Košiciach konal Medzinárodný maratón mieru. Na štart sa postavil aj Peter Tichý z ŠKP Čadca, aby dosiahol svoj štvrtý najrýchlejší čas v kariére, a zlepšil svoj výkon oproti minulému roku o tri minúty, čím sa v hojnej konkurencii Afričanov ako keňan Jacob Kipkorir Chesire (2:10:51h) prepracoval na výborné 11.miesto. V rámci M-SR sa umiestnilna výbornom druhom mieste, a v kategórii nad 40rokov zvíťazil pred vlaňajším víťazom Poliakom G. Czyzom.

Za posledné mesiace si sa zúčastnil na niekoľkých významných atletických podujatiach, kde sa ti viac ako darilo. Ktoré úspechy si očakával a ktoré ťa prekvapili?
Myslím, že ma neprekvapilo nič, ak, tak hlavne potešilo, že napriek veľmi nabitému programu pretekov som všetko zvládol a zvládam bez zdravotných problémov. Určite vďačím aj tomu, že sa už natoľko poznám, že viem, kedy v tréningu pridať a kedy ubrať. Jednoducho počúvam telo, čo som sa naučil za dlho roky, ktoré s chôdzi či behu venujem.

Uplynulý víkend si sa zúčastnil na MMM v Košiciach, ktorý je vrcholným podujatím atletickej sezóny na Slovensku. Na štarte si sa postavil medzi svetovú špičku. Ako sa ti bežalo?
Vedel som, že som veľmi dobre pripravený, povedal by som, že na maratón tak, ako nikdy doteraz. Veľmi som sa tešil a veril, že sa napriek svojim 40tim rokom môžem k svojmu osobnému rekordu spred piatich rokov, ktorý som si zabehol takisto v Košiciach na MMM, minimálne priblížiť. Za priaznivých okolností som nevylučoval ani pokus o zlepšenie svojho osobného maxima.

Ako hodnotíš svoj výsledný čas, čakal si lepší alebo horší výkon?
Ako som spomenul, veril som si možno aj na osobný rekord, avšak na rekordné výkony nestačí byť niekedy len dobre pripravený, ale veľmi dôležitá je aj vhodná súhra okolností, medzi ktoré patrí napríklad počasie. To v nedeľu moc na rekordné výkony neprialo, lebo fúkal silný vietor. Bežať sám často v silnom protivetre moc šancí k ich dosiahnutiu nedávalo. To je aj dôvod, prečo ma vôbec nemrzí, že som si nakoniec osobný rekord nezlepšil alebo že mi pod 2:30 chýbalo pár sekúnd. Stačí mi osobný pocit a presvedčenie, že za priaznivejších okolností to v mojich silách bolo a v nedeľu som v daných podmienkach zabehol tak, že mám z toho dobrý pocit. Nakoniec, len trikrát som doteraz bežal počas svojej maratónskej kariéry rýchlejšie, z toho raz len o 15 sekúnd. Teraz podmienky síce na výkony nepriali, ale nevadí, možno budú priať nabudúce. Potom byť už len opäť pripravený.

Viac sa dočítate tu : tichypefo.wbs.cz


Vytvorené: 13.10.2009 | Čitateľov: 1638