Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Nový turistický chodník vedie cez Husárik

Nový turistický chodník vedie cez Husárik

Čadca 13.08.2010: Čadčania sa môžu tešiť. V meste pribudol nový značkovaný turistický chodník, ktorý vybudovalo mesto Čadca v súčinnosti s dlhoročným turistom a stúpencom športu Milanom Tomanom. Jeho slávnostné otvorenie sa uskutočnilo v stredu 11. augusta na Chate Tri kopce v prímestskej časti Rieka - Chramačka.

Chodník s históriou
Myšlienka vybudovať turistický chodník na účely športu a rekreácie vznikla v sedemdesiatych rokoch pri stavbe lyžiarskeho vleku a chaty v časti mesta Rieka a výstavbe Hotela Husárik. Nádej na jeho realizáciu však oživila až v roku 1989, kedy bol Hotel Husárik vrátený TJ Lokomotíve Čadca. Iniciátorom vybudovania mestského chodníka bol Milan Toman, ktorý počas dvoch volebných období niekoľkokrát oslovoval vedenie mesta s požiadavkou prepojenia spomínaných lokalít a vytvorenia celoročnej turistickej trasy. Po vyše dvadsiatich rokoch sa jeho myšlienka naplnila. Chodník vedúci z námestia v Čadci končiaci v osade Husárik sa stal skutočnosťou vďaka súčasnému vedeniu. „Navštívil som primátora Jozefa Vražela, ktorý vybudovanie chodníka podporil a finančne prispel na začatie prác“, uviedol M. Toman.

Budovanie turistickej trasy
Mesto Čadca začalo s prácami v roku 2009 prostredníctvom Mestského podniku služieb, ktorý poskytol aj potrebné mechanizmy. Okrem techniky a pracovnej sily financovalo mesto aj dohody mimo pracovného pomeru nadšencov športu a turizmu, ktorí sa podieľali na realizácii chodníka. Potrebné práce a značenie chodníka sú sčasti ukončené s chodník môžu obyvatelia ako aj návštevníci mesta využívať od septembra 2010. Trasa meria 5 km a má 3 etapy. Prvý úsek v dĺžke 1500 m spája mesto Čadca s jeho prímestskou časťou Rieka- Chata Tri kopce a Vojty. Druhý úsek v dĺžke 1000 m končí v chatovej oblasti na Chramačke a posledná etapa končiaca na Husáriku meria 2500 m. Táto si vyžiada ešte dokončovacie práce.

Popis chodníka :
Chodník začína v Čadci na autobusovej zastávke pod sídliskom Žarec a prechádza spomínaným sídliskom. Následne vchádza na starú furmanskú cestu z Rieky do Čadce, pokračuje stromovou alejou až do Rieky, kde sa naskytá pohľad na osadu Krkošky. Potom vchádza do osídlenej časti Rieka U Rebroša, kde pokračuje cca 500 m po cestnej komunikácií smerujúcej ku Chate Tri kopce a do Vojtov. Prechodom cez most ku chate, krátkym stúpaním sa vchádza na lesnú cestu do chatovej osady Chramačka. Po odbočení vpravo a prejdení úseku cca 200 m sa prejde k potoku a lesnou cestou sa pokračuje až na lúku pod Grieči. Nasleduje mierne stúpanie do osady Husárik k hotelu Husárik. Tam chodník nadväzuje na červenú turistickú značku.

-sik-


Vytvorené: 13.08.2010