Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Kto sú osobnosti Kysúc 2010?

Kto sú osobnosti Kysúc 2010?

Prof. PhDr. Mária Bátorová DrSc. za celoživotné dielo
Prof. PhDr. Mária Bátorová, DrSc. je literárna vedkyňa, germanistka, slavistka, spisovateľka, prozaička, poetka, esejistka, publicistka a vysokoškolská pedagogička. Mária Bátorová je popredná slovenská literárna vedkyňa, ktorá vo svojich monografiách a štúdiách reflektuje problematiku tabuizovaných tém slovenskej literárnej histórie 20. storočia a novou komparatistickou metódou pomenúva miesto slovenskej literárnej moderny v kontexte európskej literárnej moderny. Zaoberá sa aj súčasnou slovenskou a nemeckou literatúrou a kultúrou. Knižne mohla publikovať až po roku 1989. Známa je aj ako autorka umeleckej literatúry, v ktorej ako jedna z prvých zobrazila epickým spôsobom udalosti Nežnej revolúcie (november 1989). Diela Márie Bátorovej vyšli nielen v slovenčine, ale aj vo viacerých svetových jazykoch.

Získali ste ocenenie Osobnosť Kysúc za celoživotné dielo. Čo pre Vás táto cena znamená?
Naozaj veľmi veľa, aj keď si myslím, že si ho vôbec nezaslúžim. Dúfam, že naplním význam tohto ocenenia, keďže som ešte len v strede svojej práce. Všetko čo mám, mám od svojich rodičov. Preto si myslím, že ocenenie patrí im.
V pracovnej oblasti ste zožali niekoľko úspechov a aj mnoho ocenení. Ktoré sú Vám najcennejšie, resp. najbližšie?
Ja to nemôžem hierarchizovať a ani nechcem, pretože každé ocenenie, ktoré človek dostáva znamená pre tých ľudí, ktorí ho dávajú, veľmi veľa. Ocenenie osobnosť Kysúc 200 je však veľkým ocenením.
Čo máte na svojej práci najradšej?
Všetko. Všetko mám na nej rada. Najkrajšie na tom je, keď ráno vstávam. Práve vtedy urobím špecifické veci a potom cez deň tie všeobecné. A práve to ma ťahá z postele. Začať zase robiť. To zbožňujem.

František Comorek za čin v hospodárstve

František Comorka za čin v hospodárstve František Comorek je úspešným podnikateľom už viac ako 20 rokov. Sústreďuje sa na výrobu pomníkov z prírodnej žuly rôznych druhov a farieb, pričom sa zaoberá poskytovaním služieb v oblasti spracovania prírodného kameňa, výroby cementového a umelého kameňa. Prvú dielňu si založil v hospodárskej budove svojich starých rodičov na Podvysokej. Od roku 2004 sídli kamenárstvo v novej výrobnej hale v obci Raková využívajúc najmodernejšie technológie a stroje. Spoločnosť poskytuje komplexné kamenárske služby na vysokej profesionálnej úrovni. Výnimočná kvalita, serióznosť, bezkonkurenčné ceny, krátke dodacie lehoty a bohatá ponuka výrobkov radí kamenársku spoločnosť medzi najlepšie na SR. O kvalite výroby svedčia aj ocenenia, ktoré získala firma v rámci medzinárodných výstav v Trenčíne. Svoje vedúcu zlatú pozíciu potvrdila aj v tomto roku.

Získali ste ocenenie Osobnosť Kysúc za čin v hospodárstve. Čo pre Vás táto cena znamená?
Je to veľká česť za dvadsaťročnú prácu našej firmy. Treba preto poďakovať všetkým zamestnancom, spolupracovníkom, dodávateľom a aj rodine. Im všetkým patrí toto ocenenie.
V pracovnej oblasti ste zožali niekoľko úspechov a aj mnoho ocenení. Ktoré sú Vám najcennejšie, resp. najbližšie?
Určite toto.
Čo máte na svojej práci najradšej?
Prácu s ľuďmi a tvorenie nových produktov a nových vecí.

Mgr. Pavol Pánis za celoživotné dielo

Mgr. Pavol Pánis za celoživotné dielo Mgr. Pavol Pánis pôsobí na pozícií dobrovoľníka a neskôr aj profesijného pracovníka v oblasti kultúry na Kysuciach viac ako 40 rokov. Na Kysuce prišiel v roku 1966 ako učiteľ hudobnej výchovy a ruského jazyka. Pôsobil na školách v Starej Bystrici, Riečnici, Horelici a po roku 1990 aj v Oščadnici. Popri pedagogickej práci sa aktívne zapájal do kultúrneho života. Pracoval s folklórnymi skupinami, viedol hudobné kurzy, účinkoval v divadelných súboroch, pôsobil ako hudobník a neskôr aj ako prezident vo folklórnom súbore Kysučan. Podieľal sa na úspechoch súboru a na jeho kvalitnej reprezentácií na domácich a zahraničných festivaloch. V rokoch 1980-1990 prispel k rozvoju regionálnej kultúry realizáciou tradičných kultúrnych podujatí regionálneho a celoslovenského významu. V rokoch 1996-98 pôsobil ako štátny tajomník v tíme ministra kultúry, pričom sa snažil ovplyvňovať a vytvárať podmienky pre rekonštrukciu a skvalitnenie technického vybavenia obecných kultúrnych domov. Už viac ako 20 rokov je aktívnym členom Kysuckej kultúrnej nadácie Bratislava.

Získali ste ocenenie Osobnosť Kysúc za celoživotné dielo. Čo pre Vás táto cena znamená?
Je to v mojom živote najvyššie ocenenie. Beriem to ako zadosťučinenie za vykonanú prácu, takže je to aj také pracovné ocenenie. Niekedy som zvažoval, či si toto ocenenie zaslúžim. Som však rád, že som bol týmito ľuďmi zaradený, a že som sa mohol stať aj oceneným. Je to pre mňa najvyššia pocta.
V pracovnej oblasti ste zožali niekoľko úspechov a aj mnoho ocenení. Ktoré sú Vám najcennejšie, resp. najbližšie?
Toto ocenenie je pre mňa najvyššie, veď ide o celoživotné dielo a súvisí to aj s mojou pedagogickou, organizačnou a riadiacou prácou v kultúre.
Čo máte na svojej práci najradšej?
Určite vec, ktorá sa podarí. Mne sa v živote podarilo veľa vecí, aj keď to bolo niekedy zložité. Výsledok bol však badateľný, či už v podobe hudby, folklóru a ďalších aktivít, ktorým som sa venoval. Verím, že sa mi bude aj naďalej dariť tak ako tomu bolo doteraz.

Prof. MUDr. Marián Mokáň, DrSc. za humánnu činnosť

Prof. MUDr. Marián Mokáň, DrSc. za humánnu činnosť Prof. MUDr. Marián Mokáň DrSc. je prednostom 1. Internej kliniky Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine. Počas doterajšieho života získal niekoľko vedeckých a akademických titulov nielen doma ale aj v kráľovskej lekárskej spoločnosti Edinburgh, v ktorej je čestným členom. Okrem špecializácie na vnútorné choroby a diabetológiu sa venuje zostavovaniu a tvorbe vysokoškolských učebníc a zároveň je aj garantom študijných programov všeobecného lekárstva a programov zameraných na vnútorné choroby a diabetológiu. Prednáša doma, v zahraničí, podieľa sa na celoslovenskom výskume a získavaní celoštátnych grantov, koordinuje rôzne vedecké projekty a je autorom mnohých publikácií v oblasti medicíny. Popri náročnej lekárskej, vedeckej a pedagogickej práci, pracuje veľmi aktívne aj ako člen mnohých domácich a zahraničných vedeckých a odborných organizácií. Na Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine zastáva významné akademické funkcie a pracuje tiež ako šéfredaktor časopisu Diabetes a obezita. Je nositeľom domácich a medzinárodných ocenení za výskum a prácu v oblasti zdravotníctva, či publikačnú činnosť.

Získali ste ocenenie Osobnosť Kysúc za celoživotné dielo. Čo pre Vás táto cena znamená?
Už 33 rokov pracujem vo vedení 1. Internej kliniky v Martine. Na Kysuce však myslím stále a nezabúdam na ne. Je preto pre mňa veľmi dôležité a som rád, že ani Kysuce nezabudli na mňa. Toto ocenenie je pre mňa nesmierne dôležité. Kysuce patria u mňa na prvé miesto a aj napriek tomu, že bývam v Turci sa budem vždy považovať za Kysučana.
V pracovnej oblasti ste zožali niekoľko úspechov a aj mnoho ocenení. Ktoré sú Vám najcennejšie, resp. najbližšie?
Sú dve a práve tie, ktoré som dostal na Kysuciach. Stal som sa čestným občanom Kysuckého
Nového Mesta a dnes som získal ocenenie Osobnosť Kysúc 2010 za humanitné vedy.
Čo máte na svojej práci najradšej?
Na práci lekára a internistu je mnoho veci smutných a to preto, že sa tu nachádzajú pacienti s rôznymi a rozsiahlymi ochoreniami. Človek by tu mal mať určitú pokoru, ktorej sa ja stále učím. Takže, cením si to, že človek môže pomôcť druhým. To je pre mňa najdôležitejšie.

sik : foto: -sH-


Fotogaléria k článku :

osobnost-kysuc-2010-32.jpg
osobnost-kysuc-2010-31.jpg
osobnost-kysuc-2010-30.jpg
osobnost-kysuc-2010-29.jpg
osobnost-kysuc-2010-28.jpg
osobnost-kysuc-2010-27.jpg
osobnost-kysuc-2010-26.jpg
osobnost-kysuc-2010-25.jpg
osobnost-kysuc-2010-23.jpg
osobnost-kysuc-2010-22.jpg
osobnost-kysuc-2010-21.jpg
osobnost-kysuc-2010-20.jpg
osobnost-kysuc-2010-19.jpg
osobnost-kysuc-2010-18.jpg
osobnost-kysuc-2010-17.jpg
osobnost-kysuc-2010-16.jpg
osobnost-kysuc-2010-15.jpg
osobnost-kysuc-2010-14.jpg
osobnost-kysuc-2010-13.jpg
osobnost-kysuc-2010-12.jpg
osobnost-kysuc-2010-11.jpg
osobnost-kysuc-2010-10.jpg
osobnost-kysuc-2010-9.jpg
osobnost-kysuc-2010-8.jpg
osobnost-kysuc-2010-7.jpg
osobnost-kysuc-2010-6.jpg
osobnost-kysuc-2010-5.jpg
osobnost-kysuc-2010-4.jpg
osobnost-kysuc-2010-3.jpg
osobnost-kysuc-2010-2.jpg
osobnost-kysuc-2010-1.jpg
Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 06.12.2010