Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Rok 2011 bude pre Kysuce v znamení Eugena Cernana

Rok 2011 bude pre Kysuce v znamení Eugena Cernana

10.12.2010 - Máloktorý kraj má celé územie rozdelené do historických regiónov. Žilinský samosprávny kraj (ďalej len ŽSK) spája svojich päť typických a rázovitých regiónov - Orava, Kysuce, Horné Považie, Turiec a Liptov, ktoré majú čo ponúknuť svojim návštevníkom nielen z pohľadu prírodných krás, historických a kultúrnych pamiatok, ale aj z nepreberného bohatstva ľudského potenciálu. Ten po stáročia pomáhal zachovať svojbytnosť týchto regiónov. Pre ocenenie, ako aj spropagovanie i osvetu ľudí, činov či zaujímavých miest, zakladá Žilinský samosprávny kraj tradíciu vyhlasovania rokov osobností a udalostí. Po konzultácii s odborníkmi z kultúrnych inštitúcií ŽSK vyhlasujeme pre rok 2011 nasledovné osobnosti, ku ktorým pripravíme viacero zaujímavých podujatí:

  • v LIPTOVE i v TURCI - Rok Michala Miloslava Hodžu pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia,
  • na ORAVE - Rok Martina Hattalu pri príležitosti 190. výročia jeho narodenia,
  • na KYSUCIACH - Rok Eugena Cernana pri príležitosti 77. výročia jeho narodenia,

  • v HORNOM POVAŽÍ - Rok Jána Frátrika pri príležitosti 95. výročia jeho narodenia.

Žilinský samosprávny kraj si váži odkaz predkov, historických dejateľov, tvorcov i osobnosti spoločenského života, ktoré sa narodili, žili či pôsobili v niektorom z piatich regiónov. V roku 2010 vyhlásil ŽSK ako nultý rok na Orave Rok Martina Kukučína, čo sa stretlo s pozitívnou odozvou návštevníkov viacerých podujatí, ako aj organizátorov prehliadok, výstav, odborných seminárov i prednášok k tomuto významnému oravskému a najmä slovenskému spisovateľovi pôsobiacemu i v zahraničí,“ povedal predseda ŽSK Juraj Blanár pri príležitosti vyhlasovania osobností pre jednotlivé regióny na budúci rok.
Dovoľujeme si preto osloviť na spoluprácu samosprávy, kultúrne a vzdelávacie inštitúcie, združenia i kluby, ktoré majú záujem o zorganizovanie nejakého podujatia v rámci roka vyhlásených osobností, aby do 15. januára 2011 nahlásili názov i termín akcie. Žilinský samosprávny kraj ju môže zahrnúť do spoločného marketingu a prezentácie pre jednotlivé regióny. Kontakt: +421 41 5032343


Vytvorené: 10.12.2010