Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Čadca: Zlatú medailu Jána Palárika získali ochotníci z Brezna

Čadca: Zlatú medailu Jána Palárika získali ochotníci z Brezna

Čadca 29.04.2011 - Zlatú medailu Jána Palárika a finančnú cenu obce Raková získal na 44. ročníku národnej súťažnej prehliadky ochotníckych divadelných súborov s inscenáciami pôvodnej slovenskej dramatickej tvorby Palárikova Raková Divadelný súbor Jána Chalupku mesta Brezno za inscenáciu Kataríny Mišíkovej Zabudla som. Festivalová porota podľa riaditeľky Kysuckého kultúrneho strediska (KKS) v Čadci Silvie Petrekovej zároveň odporučí víťaznú inscenáciu na zaradenie do programu Scénickej žatvy 2011 a nominuje ju na divadelný festival DIDA Pivnica 2012 v Srbsku.

Striebornú medailu Jána Palárika a finančnú cenu mesta Čadca získal Divadelný súbor Ivana Pišku Stupné za inscenáciu hry Ivana Holuba Pohreb a bronzovú medailu Jána Palárika a finančnú cenu KKS v Čadci získalo Komorné štúdio Divadelného súboru Timrava v Lučenci za inscenáciu hry Kataríny Mišíkovej Zradné ilúzie.

Za stvárnenie postavy starej mamy v inscenácii hry Zabudla som získala striebornú medailu Jána Palárika a finančnú cenu primátora mesta Čadca Alžbeta Vagadayová. Karol Hruška získal striebornú medailu Jána Palárika a finančnú cenu KKS v Čadci za stvárnenie postáv cisára Karola VI. a podžupana Okoličániho v inscenácii hry Jánošík podľa ...(?). Mimoriadne ocenenie, striebornú medailu Jána Palárika a finančnú cenu starostu obce Raková porota udelila Dubnickému divadlu Dubnica nad Váhom za kolektívny vklad pri interpretácii klasického textu v divadelnej hre Ženský zákon.

Cenu Kysuckej kultúrnej nadácie na návrh poroty mladého diváka získal Divadelný súa Chbor Jánalupku mesta Brezno za inscenáciu Kataríny Mišíkovej Zabudla som. Diplom a striebornú medailu Jána Palárika udelila porota za pohostinné predstavenie Vladimíra Hurbana Vladimírova Keď vejú jarné víchre Slovenskému divadlu VHV Stará Pazova z Vojvodiny (Srbsko). Diplomy za účasť získali Divadelný súbor T. Vansovej Rimavská Píla a Dubnické divadlo Dubnica nad Váhom. Do súťažnej časti 44. ročníka Palárikovej Rakovej vybrala porota 5 z 15 prihlásených súborov z celého Slovenska.

Na slávnostnom vyhlásení výsledkov sa zúčastnil aj predseda organizačného výboru festivalu divadelných inscenácií dolnozemských autorov DIDA Pivnica v Srbsku Ján Kmeťko. Festival DIDA Pivnica a Palárikova Raková spolupracujú podľa jeho vyjadrenia už sedem rokov. „V Čadci ide o pôvodnú slovenskú dramatickú tvorbu a na druhej strane je náš festival - divadelné inscenácie dolnozemských slovenských autorov. Sú to tematicky blízke festivaly a na základe toho vznikla idea uzatvoriť partnerstvo,“ povedal Kmeťko.

Najstaršia celoštátna tematická súťažná prehliadka ochotníckych divadelných súborov s inscenáciami pôvodnej slovenskej dramatickej tvorby Palárikova Raková sa koná s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Garantmi a hlavnými organizátormi 44. Palárikovej RakovejŽilinský samosprávny kraj, Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, Obec Raková a Mesto Čadca. Spoluusporiadateľmi sú Organizácia pre kultúru a verejné služby Raková, Kultúrne a informačné centrum mesta Čadca, Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí Bratislava, Kysucká kultúrna nadácia Bratislava, Divadelný ústav Bratislava a Slovenské divadlo VHV, Stará Pazova, Vojvodina, Srbsko.

zdroj: TASR

Súvisiace články :

44. Palárikova Raková za účasti víťaza známeho festivalu DIDA 2011 - Slovenské divadlo VHV zo Srbska

44. Palárikova Raková - program predstavení a sprievodných podujatí

Mladí divadelníci pozývali v centre mesta na Palárikovu Rakovú


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 01.05.2011