Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Počas rozpočtového provizória prekročili limit na mzdy o 22 000 EUR

Počas rozpočtového provizória prekročili limit na mzdy o 22 000 EUR

Čadca 29.06.2011 - Čadčianska samospráva na mestskom zastupiteľstve predložila len informatívnu správu o výsledkoch hospodárenia za obdobie rozpočtového provizória v roku 2011. Predložená správa podľa vyjadrení viacerých ekonómov nemá žiadnu vypovedaciu hodnotu. Chýbajú v nej dôležité informácie, ako skutočné čerpanie počas rozpočtového provizória a jeho porovnanie so schváleným rozpočtom na rok 2011. Zároveň v nej nie sú špecifikované ani bežné, resp. kapitálové príjmy za dané obdobie. Vznikajú tak dohady, či ide o zámer samosprávy, alebo len o snahu zjednodušovať si svoje povinnosti.

Prekročili limit o 22 000 EUR
Samospráva v oblasti miezd prekročila limit o 22 000 €. Pravdou však je, že v 1. kvartáli bola zaznamenaná vysoká náročnosť na mzdové prostriedky, čo malo dopad na prekročenie tejto položky o 22 000 €. Či boli práve tieto výdavky samosprávy jedným z dôvodov stručného zhodnotenia rozpočtového provizória, je diskutabilné.

Prepúšťaním zamestnancov nič neušetrili
Navyše sa ukázalo, že kroky, ktoré vynaložilo súčasné vedenie so zámerom šetriť mzdové prostriedky (reorganizácia a znižovanie pracovníkov mesta) boli neúčinné a neefektívne.

Veľmi hmlisté správy, transparentnosť utrpela
Okrem toho sa bežný občan zo správy nedozvie ani to, koľko čerpal napr. primátor mesta Milan Gura na reprezentačné, zahraničné cestovné, koľko financií bolo vynaložených na energie, či spotrebu pohonných látok, alebo koľko finančných prostriedkov išlo Kultúrnemu a informačnému centru Mesta Čadca, Mestskému podniku služieb, SAD-ke, či ZZO a.s. Čadca na prevádzku krytej plavárne.
Bez pomoci fundovaného ekonóma nemá obyvateľ mesta možnosť zistiť nič podstatné, a to aj napriek tomu, že išlo o informatívnu správu o výsledkoch hospodárenia. Navyše z predložených informácií nie je možné ani zistiť, či skutočne nedošlo k prečerpaniu bežných výdavkov na príslušný rok, pretože provizórium nie je vyhodnotené v podrobnom členení, tak ako to bolo zvykom v minulom období. Ako teda hospodárila samospráva počas 3 mesiacov, vie iba ona sama.

-sik-


Vytvorené: 29.06.2011