Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Tvoj dedko fashion - Galaprogram nielen o hudbe, tanci a speve

Tvoj dedko fashion - Galaprogram nielen o hudbe, tanci a speve

Čadca 02.12.2012 - Hudobno.tanečná skupina Kuk v spolupráci s Kultúrnym a informačným centrom mesta Čadca pripravujú pre Vás, širokú verejnosť, v sobotu 8.12.2012 o 15:00 a 19:00 hod. galaprogram TVOJ DEDKO FASHION s originál folklórne - moderným nádychom. V prvej časti galaprogramu sa Vám predstavia hudobno.tanečná skupina Kuk z Čadce, tanečná skupina Partia z Bratislavy a speváčky Vranky z Nitry. V druhej časti programu na Vás čakajú dve prehliadky - prehliadka originálnych slovenských krojov z prelomu 19. a 20. storočia a módna prehliadka autorov inšpirujúcich sa slovenskou ornamentikou.

Námet na galaprogram vznikol z potreby prezentovania verejnosti (okrem nášho folklóru) autorov, ktorí sa vo svojej práci inšpirujú ľudovým odevom a ornamentikou a vytvárajú odevy alebo módne doplnky bežne nositeľné v súčasnosti s odkazom na minulosť. Na slovensku je mnoho umelcov, ktorí sa inšpirujú ľudovou kultúrou, avšak málo z nich má možnosť prezentovať svoje diela širšej verejnosti, nakoľko priestor na ich propagáciu stále nie je celkom vytvorený.

Preto sme sa v Kuk-u rozhodli, že sa tento priestor v našom regióne pokúsime vytvoriť. Prinášame Vám prvý galaprogram na Kysuciach, kde okrem hudby/tanca/spevu zažijete módne prehliadky z dielne autorov SLOVAKIA GIFT / SLOVENSKÝ FOLKLÓR / ADA.etno.art / TIBORA MAHÚTA / ZUZAJDY LÍŠKOVEJ.
Po predstavení bude možnosť objednať, prípadne si zakúpiť tieto originálne veci priamo od autorov. Galaprogram sa bude konať 8.12.2012 o 15:00 a o 19:00 v DK Čadca. Vstupné o 15:00 je 3€ a o 19:00 4€ a môžete si ho zakúpiť už v predpredaju. Tešíme sa na vás.

Kuk

Hudobno.tanečná skupina Kuk

Vznikli sme v roku 2009 v Čadci ako hudobno-tanečná skupina mladých ľudí, dlhoročných neprofesionálnych tanečníkov a hudobníkov, ktorých fascinuje slovenský folklór.
Svojou tvorbou sa zameriavame na zachovanie tradičnej kultúry cez pútavú prezentáciu nehmotného a hmotného kultúrneho dedičstva z rôznych oblastí Slovenska, ale najmä z regiónu Kysuce. Našou hlavnou snahou je teda pomôcť udržať slovenské kultúrne tradície a prezentovať ich divákovi v zaujímavom scénickom, hudobno-tanečnom prevedení, s využitím moderných prvkov v symbióze s umením nášho ľudu.
Prezentáciou a činnosťou chceme apelovať predovšetkým na mladé generácie, pre ktoré dedičstvo našich starých otcov je považované za kultúrne menej atraktívne.
Pracujeme s malými tanečnými a hudobnými formami, tak chceme vyzdvihnúť bohatstvo našej tanečnej a hudobnej kultúry precíznou prácou a individuálnym prístupom každého člena.

Okrem tradičnej ľudovej hudby a tanca sa venujeme zbieraniu, opravovaniu a uchovávaniu pôvodných krojových súčiastok z celého Slovenska. Organizujeme TANEČNÉ DOMY v Čadci. ICH PODSTATOU JE VRÁTENIE ĽUDOVÉHO TANCA SPÄŤ ĽUĎOM. Vytvárame verejnosti priestor naučiť sa tancovať ľudový tanec tak, ako ho tancovali naši predkovia a pritom sa aj zabaviť.

Ďalšie info v prílohe:


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 02.12.2012