Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Cyklotrasa z Krásna nad Kysucou do poľskej Milowky bude v zime slúžiť pre bežkárov

Cyklotrasa z Krásna nad Kysucou do poľskej Milowky bude v zime slúžiť pre bežkárov

Krásno nad Kysucou 14.11.2011 - Na rekonštrukcií zvršku trate, obnove lávok a priepustov ako i oprave niektorých úsekov trate sa v súčasnosti pracuje na kysuckej železničke, ktorá by onedlho mala slúžiť ako cyklotrasa. „Robíme zemné práce, kladú sa obrubníky a pripravuje sa podložie pod asfaltový koberec. Práce pokračujú tak, aby cyklotrasa mohla byť spustená do prevádzky v budúcom roku. V lete bude využívaná ako cyklotrasa a v zime ju chceme upraviť ako bežeckú trať pre lyžiarov,“ uviedol pre agentúru SITA primátor Krásna nad Kysucou Jozef Grapa.

Cyklotrasa sa buduje z Krásna nad Kysucou do poľskej obce Milowka a jej trasa vedie v prevažnej časti po telese bývalej železničky, na ktorej bola prevádzka zrušená v 80. rokoch minulého storočia. Podľa primátora najmladšieho mesta na Slovensku Jozefa Grapu túto myšlienku mohli začať realizovať vďaka operačnému programu cezhraničná spolupráca Poľsko-Slovenská republika 2007-2013. Na Slovensku totiž nebola zatiaľ vyhlásená výzva zo žiadneho operačného programu, ktorá by podporovala výstavbu cyklotrás .

Kysucká cyklomagistrála vedie z centra najmladšieho mesta na Slovensku Krásna nad Kysucou a za mestom sa napája na teleso bývalej železničky smerom do obce Zborov nad Bystricou, pokračuje do obce Klubina, Radôstka, Stará Bystrica, Nová Bystrica až do skanzenu Múzea kysuckej dediny a ľudovej architektúry vo Vychylovke .Odtiaľ pokračuje do prihraničných obci Rajcza a Milowka v Poľskej republike.

SITA, Kysuce.sk

Súvisiaci článok:

Na Kysuciach vybudujú 35 km cyklotrás, povedú až do Poľska


Vytvorené: 14.11.2011