Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Vyhlásenie núdzového stavu prekvapilo Kysuckú nemocnicu, ich zriaďovateľ to však požadoval

Vyhlásenie núdzového stavu prekvapilo Kysuckú nemocnicu, ich zriaďovateľ to však požadoval

Čadca 29.11.2011 - Vyhlásenie núdzového stavu v Kysuckej nemocnici s poliklinikou (KNsP) v Čadci jej vedenie prekvapilo. Pre TASR to uviedol zástupca riaditeľa nemocnice Martin Šenfeld.
V našej nemocnici je situácia taká, že vieme poskytnúť akútnu zdravotnú starostlivosť aj bez vyhlásenia núdzového stavu, skonštatoval Šenfeld.

Vedenie nemocnice uvažovalo podľa jeho vyjadrenia o spojení chirurgie a traumatológie a o spojení neurológie a interného oddelenia. V súčasnosti sa situácia vyvíja tak, že tieto oddelenia zrejme nebudeme musieť spojiť, povedal Šenfeld.

V Kysuckej NsP dalo pôvodne výpoveď 22 lekárov, momentálne ich je 19. Prioritne chceme, aby títo lekári ostali u nás. Pretože máme kvalitný lekársky tím a neradi by sme o nich prišli. Takže sa snažíme presvedčiť ich do poslednej chvíle, aby ostali, uzatvoril riaditeľ Kysuckej nemocnice.

Informačná linka pre pacientov KNsP Čadca - 041/4604111

Vláda schválila núdzový stav aj pre Kysuckú nemocnicu v Čadci

Čadca 28.11.2011 - Vláda SR dnes na svojom mimoriadnom rokovaní schválila na návrh ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika vyhlásenie núdzového stavu. Medzi 15-timi nemocnicami je aj Kysucká nemocnica s poliklinikou v Čadci, kde chýbajú 4 anestéziológovia, 3 gynekológovia, 3 chirurgovia. Podľa právnej normy možno núdzový stav vyhlásiť v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, najdlhšie na 90 dní.

Ako vyplýva z ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu, núdzový stav môže vláda vyhlásiť len za podmienky, že došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb. Núdzový stav možno vyhlásiť len na postihnutom alebo na bezprostredne ohrozenom území.

V čase takéhoto stavu možno v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas podľa závažnosti ohrozenia obmedziť základné práva a slobody a uložiť povinnosti na postihnutom alebo na bezprostredne ohrozenom území, a to najviac v určenom rozsahu.

Krízový stav v Kysuckej nemocnici v Čadci pretrváva


- Nemocnice Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) v Liptovskom Mikuláši, Dolnom Kubíne, Trstenej a Čadci dostali v sobotu večer návrh Memoranda o úprave pomerov v zdravotníctve. V súčasnosti analyzujeme reálnosť ustanovenia tohto memoranda, najmä čo sa úpravy platov týka, nakoľko to môže spôsobiť najväčšie problémy z pohľadu financovania nemocníc zo strany štátu.
Štát je zodpovedný za financovanie zdravotníctva prostredníctvom zdravotných poisťovní. O ďalších podrobnostiach budeme informovať, avšak pripomíname, že krízový stav v poskytovaní zdravotnej starostlivosti na území Žilinského kraja stále pretrváva. V nemocniciach ŽSK je aktuálne stále podaných 113 výpovedí lekárov.

Predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár informoval o krízovom stave v štyroch nemocniciach ŽSK. Vo všetkých sú zrušené plánované operácie a akútne operácie sa v plnom rozsahu nevykonávajú v Dolnooravskej nemocnici v Dolnom Kubíne a v Liptovskej nemocnici v Liptovskom Mikuláši, obmedzene v Hornooravskej nemocnici v Trstenej a v Kysuckej nemocnici v Čadci. Aktuálne je vo výpovednej lehote stále 113 lekárov týchto krajských nemocníc.

Žilinský samosprávny kraj žiada vládu o vyhlásenie núdzového stavu

Žilinský samosprávny kraj žiada vládu o okamžité vyhlásenie núdzového stavu v jeho štyroch regionálnych nemocniciach, nemajú totiž kam prevážať pacientov.
Napriek garanciám ministerstva zdravotníctva, že pacientov z dolnokubínskej nemocnice budú môcť previezť do Martina, primári martinskej univerzitnej nemocnice neboli o tom informovaní a dnes pri prevoze prvého pacienta nevedeli, kde ho umiestniť a či sa zvládnu postarať o ďalších pacientov z iných nemocníc.
Lekárske odborové združenie na svojej webovej stránke uvádza, že lekári martinskej univerzitnej nemocnice hromadne vypovedajú pohotovostné služby.

SITA, TASR, Kysuce.sk

Podobné články


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 28.11.2011