Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Jozef Ninis a Marián Zemaník sú majstri Slovenska v jazde na saniach

Jozef Ninis a Marián Zemaník sú majstri Slovenska v jazde na saniach

Königsee (Nemecko) 07.11.2012 - Sánkarska sezóna na ľade začala netradične sústredením a následne Majstrovstvami Slovenska na dráhe pre kategórie seniorov a juniorov pre rok 2012. Zvyčajne sa Majstrovstvá Slovenska jazdia až na záver sezóny. V závere sezóny 2011/2012 nebolo však možné nájsť voľný termín na žiadnej umelo chladenej dráhe kde by mohli naraz štartovať obe kategórie.

Podarilo sa to teda až v úvode sezóny 2012/2013. Vzhľadom na to že pretekári majú za sebou letnú prípravu , ale nejazdili na ľade ich podmienky pri súperení o najvyššie tituly v rámci Slovenska boli vzácne vyrovnané.
Bavorské Alpy so sánkarskou dráhou v Königsee sa teda stali dejiskom Majstrovstiev Slovenska na dráhe. Samotným majstrovstvám predchádzalo štvordňové sústredenie majúce za úlohu zvyknúť si po letnej príprave na kolieskach na jazdenie na ľade . Kto sa ako popasoval s nástrahami dráhy ukázal samotný priebeh vrcholného preteku. Sánkari Lokomotívy mali v Königsee šiestich pretekárov. Bojovali, ale nie všetkým sa darilo.

Seniori: Jozef Ninis sa aj na začiatku sezóny ukazuje v dobrej forme. V dvoch finálových jazdách porazil pretekára z Vysokých Tatier druhého v poradí o jeden a pol sekundy a stal sa zaslúžene Majstrom Slovenska. Prekvapil jazdec Lokomotívy Martin Krkoška, ktorý vyrovnaným výkonom vybojoval pódiové miesto a skončil tretí.

Starší juniori: Ani ďalší Čadčan Marián Zemaník nenechal nikoho na pochybách kto je na Slovensku najlepší a súperovi na druhom mieste "dal" v dvoch jazdách päť a pol sekundy. Na treťom mieste skončil Jozef Petrulák. Jozef nejazdil v optimálnej forme, chrípka ho jeden deň vyradila z tréningu a finálové jazdy absolvoval v horúčke.

Marián Zemaník, Jozef Petrulák

Mladší juniori: V tejto kategórii mala Lokomotíva dvoch zástupcov. Príjemným prekvapením bol bojovný výkon Richarda Gavlasa, ktorý pri svojom prvom štarte medzi mladšími juniormi dokázal stáť na najvyšších stupňoch a jeho tretie miesto bolo úspechom. Dokázal zajazdiť dve vyrovnané jazdy bez väčších chýb , čo sa jeho súperom nepodarilo. Nedarilo sa Ľubovi Kordekovi. Trápil sa už počas sústredenia, bojoval však s dráhou, ale hlavne sám so sebou a vyzeralo to po prvej finálovej jazde sľubne - bol tretí. Druhá finálová jazda sa však neobišla bez chýb a skončila haváriou.

Mladšie juniorky: Aj túto kategóriu obsadili dve pretekárky z Čadce Adriána Prengelová a Dominika Adámková. Bol to ich prvý štart medzi mladšími juniorkami. V rámci sústredenia urobili obe dievčatá kus práce a dráhu nakoniec dokázali zvládať. Zmena podmienok pri finálových jazdách, to znamená vyčistenie a prestriekanie dráhy spolu s jej intenzívnejším chladením a tým samozrejme aj zrýchlením priniesla problémy. Adriana na ne doplatila už v prvej finálovej jazde a po sľubnom prejazde vrchnej časti nezvládla spodok dráhy a havarovala. Dominika ale prvú jazdu zvládla veľmi dobre a skoro s pol sekundovým náskokom sa prekvapivo ocitla na treťom mieste. Hrubá chyba už na štarte druhej finálovej jazdy znamenala koniec a bolo po nádejach. Nuž aj o tom je sánkovanie.

Dvojsedadlové sane: Táto disciplína sa jazdila ako spoločná pre kategóriu seniorov i juniorov. Čadčiansku Lokomotívu reprezentovala juniorská posádka dvojsedadlových saní Zemaník - Pertulák. Potvrdili svoje kvality a skončili na treťom mieste hneď za dvoma seniorskými posádkami, keď len slabšie štarty ich pripravili o miesto druhé.

Dekorovanie Majstrov Slovenska malo naozaj slávnostný charakter. Medaily prvým trom pretekárom odovzdával prezident medzinárodnej sánkarskej federácie FIL pán Jozef Fendt. Sídlo FILu Berchtesgaden je len niekoľko kilometrov od sánkarskej dráhy v Königsee a teda najvyšší predstaviteľ sánkarskej federácie si prišiel pozrieť športové výkony sánkarov zo Slovenska pri ich vrcholnej domácej súťaži.

Jozef Ninis a Marián Zemaník sú majstri Slovenska v jazde na saniach

Úvod sezóny bol teda netradičný ale ďalší program už pokračuje v normálne. Obe reprezentačné mužstvá to znamená seniori aj juniori idú na ďalšie sústredenia a následne na prvé Svetové poháre ako seniorov tak aj juniorov. Želáme Slovenskej reprezentácii a hlavne pretekárom z Čadce veľa športových úspechov a čo najväčšiemu počtu sánkarských reprezentantov Slovenska nomináciu na ZOH v Soči .

S.H.


Fotogaléria k článku :

majtrovstva-sr-sane-2012-konigssee-11.jpg
majtrovstva-sr-sane-2012-konigssee-10.jpg
majtrovstva-sr-sane-2012-konigssee-9.jpg
majtrovstva-sr-sane-2012-konigssee-8.jpg
majtrovstva-sr-sane-2012-konigssee-7.jpg
majtrovstva-sr-sane-2012-konigssee-6.jpg
majtrovstva-sr-sane-2012-konigssee-5.jpg
majtrovstva-sr-sane-2012-konigssee-4.jpg
majtrovstva-sr-sane-2012-konigssee-3.jpg
majtrovstva-sr-sane-2012-konigssee-2.jpg
majtrovstva-sr-sane-2012-konigssee-1.jpg
Kategória: ŠPORT TOP | Vytvorené: 07.11.2012