Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

39 ročná vodička utrpela pri nehode ťažké zranenia, ktorým v nemocnici podľahla

39 ročná vodička utrpela pri nehode ťažké zranenia, ktorým v nemocnici podľahla

Stará Bystrica 18.11.2013 - V sobotu 16. októbra ráno došlo na ceste druhej triedy v katastri obce Stará Bystrica v okrese Čadca k vážnej dopravnej nehode.

39 ročná vodička z okresu Čadca riadila osobné motorové vozidlo Peugeot v smere od obce Stará Bystrica na obec Klubina (z okresu Čadca). Po prejazde miernej ľavotočivej zákruty začala predchádzať pomalšie idúce vozidlo. Následne z doposiaľ presne nezistených príčin s vozidlom zišla mimo vozovku vľavo a narazila do oplotenia ihriska.

Vodička pri dopravnej nehode utrpela ťažké zranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla. Dvaja spolujazdci z vozidla utrpeli ťažké zranenia. Celkovo vznikla hmotná škoda vo výške 5 500 €.

39 ročná vodička utrpela pri nehode ťažké zranenia, ktorým v nemocnici podľahla

Ďalšie okolnosti a príčiny vzniku dopravnej nehody sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania.

Zvýšme svoju bezpečnosť a pozornosť na cestách

Jeseň a zima sú špecifické obdobia pre účastníkov cestnej premávky.

Dážď a hmla znižujú viditeľnosť a mokrá vozovka zvyšuje pravdepodobnosť vzniku šmyku a tým aj dopravných kolízií. Základné pravidlo v sťažených podmienkach je prispôsobiť jazdu svojim schopnostiam a poveternostným podmienkam. K jesennému obdobiu neodmysliteľne patrí aj lesná či poľná zver. Preto by vodiči na miestach, kde je pravdepodobné, že sa zver na ceste objaví, mali byť mimoriadne opatrní. Rada polície, ak sa už zviera dostane na vozovku, neodporúčame vyhnúť sa im vo vysokých rýchlostiach, pretože následky šmyku môžu byť oveľa väčšie ako zrážka so zvieraťom.

V súčasnom období, keď sú zhoršené poveternostné podmienky a znížená viditeľnosť,  si treba uvedomiť, že vidieť a byť videný je životne dôležité nielen pre vodičov motorových vozidiel, ale najmä pre chodcov  a cyklistov, ktorí sú pri zrážke s motorovým vozidlom oveľa viac ohrození ako osádka vozidla. O to viac by mali dbať na svoju bezpečnosť. Okrem primeranej opatrnosti, je preto potrebné obliecť sa tak, aby nás bolo vidieť aj za zníženej viditeľnosti. Vodič motorového vozidla má za zníženej viditeľnosti omnoho menšiu možnosť zabrániť stretu s nemotorovým účastníkom cestnej premávky, ktorého pohyb na ceste zbadá neskoro. Rada chodcom a cyklistom v tomto období znie, myslieť na to, že sa skôr stmieva a stávajú sa na cestách neviditeľnými, preto sa nehanbiť a používať reflexné prvky.

Keď už hovoríme o jesennom období, nedá sa nespomenúť aj to zimné. Rituálom  motoristov v zimnom období je výmena pneumatík. Nesmie sa zanedbať, pretože sa významnou mierou podieľa na bezpečnosti jazdy. Mnohí sa pýtajú kedy je správny čas na prezutie. Niektorí odborníci hovoria, že ideálny čas na výmenu zimných pneumatík nastáva, ak priemerná denná teplota klesne pod sedem stupňov Celzia tri dni po sebe. A vtedy už nad prezutím treba začať vážne rozmýšľať. Výhodou je najmä to, že v takomto období ešte netreba stráviť dlhé hodiny čakaním v servise, pretože veľa ľudí sa nechá snežením prekvapiť a prezutie nechávajú na poslednú chvíľu. S príchodom nízkych teplôt je dobré, prezúvanie zbytočne neodkladať a poistiť sa prezutím na zimné pneumatiky. Okrem zvýšenej bezpečnosti je to aj poistka proti pokute, ak náhle nasneží alebo vznikne poľadovica. Zákon totiž hovorí, že ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad, alebo námraza, vodič osobného auta môže takéto vozidlo použiť v cestnej premávke len ak má na všetkých nápravách zimné pneumatiky. Nákladné vozidlá a autobusy musia byť vybavené zimnými pneumatikami aspoň na jednej z hnacích náprav, v čase od 15. novembra do 31.marca a mimo tohto obdobia v prípadoch, ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad, alebo námraza. Vodič vozidla je pred jazdou povinný odstrániť z vozidla a z nákladu kusy ľadu a snehu, ktoré by sa počas jazdy mohli uvoľniť.

Nezabúdajme, na cestách sa navzájom rešpektujme, správajme sa disciplinovane, ohľaduplne, dodržiavajme dopravné predpisy a nepreceňujme svoje schopnosti. Každý z účastníkov cestnej premávky môže svojím zodpovedným prístupom predchádzať nešťastiam na cestách.


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 18.11.2013