Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

So životom Ľ. Štúra sa v Čadci zoznámilo takmer 250 študentov

Čadca 11.11.2015 (TASR) - So životom a dielom Ľudovíta Štúra sa dnes takmer 250 študentov z čadčianskych škôl zoznámilo na vzdelávacej konferencii Ľudovít Štúr v obraze doby v Dome kultúry v Čadci.

"Súčasťou konferencie bola aj výstava Míľniky Ľudovíta Štúra z obce Uhrovec, pretože sme ju chceli urobiť atraktívnejšiu aj pre mladšiu generáciu. Dvaja divadelníci stvárnili Adelu Ostrolúcku a Ľudovíta Štúra v dobových kostýmoch a priblížili tvorbu a dielo Štúra zaujímavým spôsobom," povedala riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci Silvia Petreková.

Predseda Matice slovenskej Marián Tkáč vyjadril presvedčenie, že Rok Ľudovíta Štúra zasial hlbšie korene aj do vedomia mladých ľudí. "Že to bude pokračovať a začne sa napĺňať poslanie, ktoré Slováci majú. Štúr o tom hovoril. A svätý Ján Pavol II. povedal, že Slováci v treťom tisícročí majú niečo vykonať. Majú pomôcť Európe, pomôcť svetu. Myslím si, že ten čas je práve teraz. My sme to začali Rokom Ľudovíta Štúra, budúci rok v Matici slovenskej budeme mať rok Svetozára Hurbana Vajanského. Rovnako budúci rok bude 170 rokov od vzniku Slovenských pohľadov, najstaršieho európskeho časopisu. A ja to považujem za podnety a výzvy, aby sme už neprestali s prebúdzaním vlastenectva," zdôraznil predseda Matice slovenskej.

Štúra treba podľa Pavla Pareničku z Fakulty humanitných vied Žilinskej univerzity pri sprostredkovaní mladej generácii v prvom rade zaradiť do kontinuity svetových a národných dejín. "Obdobie od francúzskej revolúcie v roku 1789 po revolúciu v roku 1848, to bol objektívne vytvorený historický čas pre zmeny v spoločnosti. A môžeme byť radi, že tu bola štúrovská generácia. Pretože nepremeškala túto historickú príležitosť. Po všetkých stránkach včlenila slovenský národ do rodiny tvoriacich sa nových moderných národov Európy. Štúrovci ich vyzbrojili na cestu všetkým a veľmi kvalitne. Od jazyka až po politiku. Cez mnoho oblastí, ktoré prakticky trvajú dodnes," dodal Parenička.


Vytvorené: 13.11.2015