Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Chovateľský deň v Skanzene Vychylovka s národnou prezentačnou výstavou slovenských plemien hospodárskych zvierat

Chovateľský deň v Skanzene Vychylovka s národnou prezentačnou výstavou slovenských plemien hospodárskych zvierat

Nová Bystrica 26.07.2018 - V nedeľu, 15. júla, sa v skanzene Vychylovka, Nová Bystrica konal už tretí ročník podujatia Chovateľský deň v skanzene - národnej prezentačnej výstavy slovenských plemien hospodárskych zvierat a psov. Podujatie navštívilo 1 499 návštevníkov. A na vláčiku sa odviezlo 788 cestujúcich.

Výstava zvierat bola doplnená o folklórne vystúpenia a ukážky remeselnej a ľudovo-umeleckej tvorby. V príjemnom prostredí skanzenu si tak na svoje prišli všetci návštevníci. Výstava nie je určená len odbornej verejnosti. Práve naopak. Cieľom organizátorov je propagovať naše národné plemená koní, hovädzieho dobytka, oviec, kôz, králikov, holubov, husí, sliepok, včiel a psov širokej verejnosti. 
Teší ma, že tento rok mali zastúpenie všetky druhy zvierat, dokonca aj včely,“ dodáva František Staňo z OZ Chováme doma. Na výstave ste nenašli stovky zvierat v preplnených halách. Zámerom organizátorov je predstaviť zvieratá z každého druhu našich plemien. V niektorých prípadoch ste mohli vidieť všetky, v iných len vybrané plemená. Slovenských plemien je totiž pomerne málo, rovnako ako aj chovateľov, ktorí ich chovajú. „Chcem sa aj takto poďakovať všetkým chovateľom, nadšencom, ktorí na výstavu poskytujú svoje zvieratá. Bez nich by sa nám to nepodarilo,“ hovorí František Staňo. Podujatie Chovateľský deň v skanzene populárnym spôsobom šíri osvetu o slovenských plemenách hospodárskych zvieratách, aby tak vzbudil záujem o ich ďalší chov. „Je veľmi potešujúce, že tento náš projekt povzbudí každý rok ďalších chovateľov i vystavovateľov“, dodáva.
Zvieratá vo Vychylovke vystavovali chovatelia a majitelia fariem z blízkych, ale aj vzdialených regiónov Slovenska. Ich účasť podporili chovateľské organizácie, v ktorých sa združujú - Zväz chovateľov koní Slovenska, Zväz chovateľov pinzgauského dobytka, Zväz chovateľov slovenského strakatého dobytka, Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku, Slovenský zväz chovateľov, Slovenský zväz včelárov a Klub chovateľov československého vlčiaka. 
Návštevníci mohli vidieť aj iné, ako slovenské plemená. Vďaka projektu Náučný gazdovský dvor malo svoje zastúpenie aj plemeno mini kravičiek dexter. Sliepky marans vystavoval Marans-Club Slovensko. Deti sa mohli previezť na koni alebo kravičke. Vyskúšali si aj, ako sa dojí krava, na trenažéri dojenia. 
Prezentačnú výstavu sprevádzal aj kultúrny program, ktorý otvorila Vlasta Mudríková. Nasledovala folklórna skupina Ozvena z Čierneho a ľudová hudobná skupina Capkovci zo Skalitého
 
Podľa F. Staňa prezentáciou našich národných plemien v prostredí pôvodnej dediny je ešte viac zvýraznený ich význam ako jedného zo základných kameňov nášho kultúrneho dedičstva. To vo veľkej miere pomáha uvedomovať si našu jedinečnú entitu v priestore Európskej únie.
 
Chovateľský deň v skanzene organizovalo občianske združenie OZ Chováme doma, Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku a Kysucké múzeum v Čadci. Podujatie sa konalo pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja.
Cieľom občianskeho združenia OZ Chováme doma je šíriť osvetu, propagovať a podporovať chov hospodárskych zvierat, tradičné poľnohospodárstvo, ľudové zvyky a tradície a pozitívny vzťah k prírode a životnému prostrediu, uviedla Martina Staňová z OZ Chováme doma.
Viac informácií na www.chovamedoma.sk.
 

Fotogaléria k článku :

chovatelsky-den-skanzen-vychylovka-2018-1.jpg
chovatelsky-den-skanzen-vychylovka-2018-2.jpg
chovatelsky-den-skanzen-vychylovka-2018-3.jpg
chovatelsky-den-skanzen-vychylovka-2018-5.jpg
chovatelsky-den-skanzen-vychylovka-2018-6.jpg
chovatelsky-den-skanzen-vychylovka-2018-7.jpg
chovatelsky-den-skanzen-vychylovka-2018-8.jpg
chovatelsky-den-skanzen-vychylovka-2018-9.jpg
chovatelsky-den-skanzen-vychylovka-2018-10.jpg
chovatelsky-den-skanzen-vychylovka-2018-11.jpg
chovatelsky-den-skanzen-vychylovka-2018-12.jpg
chovatelsky-den-skanzen-vychylovka-2018-13.jpg
chovatelsky-den-skanzen-vychylovka-2018-17.jpg
chovatelsky-den-skanzen-vychylovka-2018-15.jpg
Vytvorené: 26.07.2018