Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Eugene Andrew Cernan - Kysučan na Mesiaci - jubilujúci astronaut má prvú expozíciu

Eugene Andrew Cernan - Kysučan na Mesiaci - jubilujúci astronaut má prvú expozíciu

Čadca 01.04.2011 - Kysucké múzeum sprístupnilo v týchto dňoch novú stálu expozíciu "Človek na Mesiaci" venovanú americkému astronautovi s kysuckým pôvodom Eugenovi E. Cernanovi, ktorý bol zatiaľ posledným človekom na Mesiaci. Najvýznamnejšia vedecká a kultúrna inštitúcia v regióne tak v úzkej spolupráci s Kysuckou hvezdárňou v Kysuckom Novom Meste a kreatívnym vydavateľstvom Magma reagovala na výzvu svojho zriaďovateľa, Žilinského samosprávneho kraja, ktorý rok 2011 prehlásil v regióne Kysúc za "Rok Eugene Cernana".

Hviezdny kapitán
Hviezdny kapitán E.E. Cernan 14. marca tohto roku oslávil 77 rokov: jubilant má za sebou úspešnú kariéru astronauta ako pilot kozmickej lode Gemini 9 v roku 1966, pilot lunárneho modulu lode Apollo 10 v roku 1969 a veliteľ misie Apollo 17 o tri roky neskôr.

Expozícia múzea na Moyzesovej 50 v Čadci predstavuje prostredníctvom veľkoplošných reprodukcií a informačných panelov životnú púť tohto novodobého Kolumba vesmíru. Jej návštevníci si môžu doslova siahnuť na imitáciu mesačnej krajiny či vidieť podrobne obzrieť kópiu kozmického skafandra vytvorenú Katarínou Sabuchovou. Práce na expozícii kompletne vykonali konzervátori Róbert Cabúk a Alojz Zbončák, vydavateľstvo Magma zhotovilo veľkoplošné bannery a vytvorilo k nej aj obrazového sprievodcu. Autorom a odborným kustódom výstavy je historik múzea Martin Turóci, ktorý o jej význame povedal: „Novou expozíciou chce Kysucké múzeum splatiť dlhoročný dlh v prezentácii jednej z najvýznamnejších osobností, viažucich sa k nášmu regiónu. Dúfam, že moderná a zaujímavá výstava prispeje k lepšej propagácii a poznaniu astronauta v radoch slovenskej i zahraničnej verejnosti. Osobnosť, akou je Eugene Andrew Cernan si to rozhodne zaslúži.“

V múzeu možno najnovšie vidieť aj umelecké dielo akademického sochára Milana Greguša "Pocta Eugenovi A. Cernanovi" v podobe polychrómovaného sopečného valúnu z roku 2003, ktoré zapožičal pre tieto účely. Nová expozícia bola sprístupnená za účasti riaditeľa Kysuckého múzea Miloša Jesenského a riaditeľa Kysuckej hvezdárne Jána Mäsiara, ktorý k nej poznamenal: „Som potešený, že sme sa mohli spoločne podieľať na úspešnom projekte, ktorý sprítomnil veľkolepé kroky človeka vo vesmíre, o to viac, že svoje stupaje zanechal na Mesiaci aj Eugene Cernan, hrdo sa hlásiaci ku Kysuciam a Slovensku“, informoval Pavol Markech z Kysuckého múzea v Čadci.


Vytvorené: 04.04.2011