Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Skanzen a ozýval piesňami a ľubozvučnými tonami ľudových hudobných nástrojov

Skanzen a ozýval piesňami a ľubozvučnými tonami ľudových hudobných nástrojov

Čadca 23.8.2011 - Ľudia na Kysuciach sú hrdí na svoju minulosť a tradície, preto sa pripravujú rôzne akcie a podujatia, ktoré majú hlavný cieľ ukázať aj novej generácii, ako žili ich predkovia. Posolstvom je zachovať zvyky a tradície aj pre ďalšie generácie. Toto je práve ten najväčší poklad, ktorý nám odkázali naše babky a dedovia a musíme si ho strážiť ako oko v hlave.

Kysuce sú kraj s najviac udržiavanými zvykmi a tradíciami. Tradície sa spájali hlavne s veľkými sviatkami, s menami niektorých svätých a zároveň sa spájali aj s ročnými obdobiami. Tradície boli ustálené a vždy sa striktne dodržiavali. Časť týchto zvykov, Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja priblížilo návštevníkom v nedeľu dňa 21. augusta 2011 v Múzeu kysuckej dediny Nová Bystrica - Vychylovka.

Predstavili sa tu folklórne skupiny nielen z Kysúc, ale aj zo susedného Česka. Železničná stanica Skanzen ožila tradíciou odchodu regrútov na vojnu, ktorá bola oživená tradičnou vadičovskou muzikou v podaní Folklórnej skupiny Vajčovci z Horného Vadičova. V osade u Hruškuliaka práce na lúkach prezentovala Folklórna skupina Zborovanka zo Zborova nad Bystricou. Žartovným piesňami a trávnicami priblížili pracovitosť kysuckého ľudu. Richtárov dom rozvoniaval chrumkavými posúchmi ochutenými bryndzou a slaninkou, ktoré piekli šikovné členky Folklórnej skupiny Dedovanka z Oščadnice na dobovej peci priamo v objekte a na priedomí mali možnosť návštevníci pozorovať prácu s ľanom.

Tradičný krojovaný sprievod folklórnych skupín skanzenom bol pastvou pre oči každého návštevníka. Pestrofarebné kroje sa vynímali na členoch folklórnych skupín, ktorí zároveň zo svojich hrdiel vydávali tóny mariánskych piesní. Aký by to bol sviatočný deň bez svätej omše? Pred Kaplnkou Panny Márie Ružencovej, kde sa slúžila svätá omša, privítal všetkých účinkujúcich dôstojný otec krásnymi slovami Dedičstvo otcov zachovaj nám Pane. Hlavný program pokračoval na pódiu pri objekte Krčma z Korne prezentáciou scénických pásiem v podaní folklórnych skupín. Ako hosť programu sa nám predstavil Folklórny súbor Górole z Mostov u Jablunkova. Žartovným programom Na salaši potešil širokú verejnosť, ktorá ho obdarila veľkým potleskom.

Oživením nedeľného podujatia bola tradičná kuchyňa starých materí, prezentácia remeselníkov a výstava obrazov insitnej maliarky pani Irenky Zemaníkovej z Rakovej spojená s premietaním dokumentárnych filmov o skanzene a Historickej lesnej úvraťovej železnici.
Podujatie plné dojmov a kultúrnych zážitkov sa nám podarilo zrealizovať v rámci projektu Tradičné zvykoslovie u nás a u susedov. Tento mikroprojekt je spolufinancovaný Európskou úniou, z prostriedkov Fondu mikroprojektov spravovaného Trenčianskym samosprávnym krajom, informovala Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.
 


Vytvorené: 21.09.2011