Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Príčinou smrti Vandenbroucka pľúcna embólia

Príčinou smrti Vandenbroucka pľúcna embóliaBRUSEL 17. októbra (WEBNOVINY) - Príčinou smrti belgického cyklistu Franka Vandenbroucka bola pľúcna embólia spojená s existujúcimi srdcovými problémami. Takýto je záver pitvy, ktorú vykonali v Senegale. Len 34-ročného pretekára našli mŕtveho v hotelovej izbe počas jeho dovolenkového pobytu v západoafrickej krajine. Vandenbroucke v minulosti trpel častými depresiami a psychickými poruchami a údajne bol aj závislý od kokaínu. Pred dvoma rokmi sa pokúsil o samovraždu po tom, čo ho opustila manželka.

Podľa holandských denníkov Het Laatste Nieuws a Het Nieuwsblad smrť cyklistu nezapríčinila žiadna druhá osoba a jeho telo by malo byť v najbližšom období prevezené do rodného Belgicka. "Vandenbroucke zomrel na následky dvojitej pľúcnej embólie a príčinou smrti boli aj existujúce srdcové problémy," uviedol prokurátor Salobe Ngingie. Súdna pitva navyše preukázala, že nebožtík mal na ľavej ruke niekoľko vpichov po injekčných striekačkách. V jeho izbe sa našiel alkohol, rôzne medikamenty a injekčné striekačky.

Rodák z mesta Mouscron absolvoval svoj profesionálny debut v roku 1994 a počas kariéry zaznamenal 51 individuálnych prvenstiev. Jeho zrejme najväčšie víťazstvo sa spája s rokom 1999 a triumfom na cyklistickej klasike Liége-Bastogne-Liége. V tom istom roku si pripísal aj dva etapové triumfy na Vuelte. V roku 2002 sa začali cyklistove problémy so zákonom, keď bol dvakrát prichytený políciou pri jazde pod vplyvom alkoholu. O niečo neskôr našli v jeho dome väčšie množstvo nedovolených podporných prostriedkov. V roku 2003 zaznamenal solídny návrat do profipelotónu, keď ako člen tímu Quick Step obsadil 2. miesto na pretekoch Okolo Flámska. Od roku 2004 sa však súťažne už zväčša len trápil a upadol do depresií.

SITA/AFP

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 17.10.2009 | Čitateľov: 1058