Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Bolt dostal Rad Jamajky

Bolt dostal Rad JamajkyKINGSTON 20. októbra (WEBNOVINY) - Fenomenálny jamajský šprintér Usain Bolt je od pondelka oficiálne držiteľom najvyššieho štátneho vyznamenania - Radu Jamajky. Trojnásobný olympijský víťaz a majster sveta si toto vyznamenanie prevzal na slávnostnom udeľovaní ocenení v Up Park Campe v Kingstone, kde má svoju základňu ministerstvo obrany. Keď sa Bolt objavil na pódiu, privítali ho všetci ostatní účastníci slávnosti obrovským potleskom.

Usain Bolt sa stal vo veku 23 rokov najmladším držiteľov tohto vyznamenania, ktoré mu udelila a schválila jamajská vláda už v septembri, v histórii. Presný názov Boltovho ocenenia znie v angličtine trochu komplikovane: The Honorable Usain St. Leo Bolt, OJ (Order of Jamaica), Ambassador-at-Large. Spomenuté vyznamenanie, ktorého držiteľovi patrí automaticky plný diplomatický štatút, dostali doposiaľ len traja športovci - legendárna šprintérka Merlene Otteyová a reprezentanti v krikete Michael Holding a Courtney Walsh.

V najbližších týždňoch po Boltovi na Jamajke pomenujú aj jednu z diaľníc. Charizmatický šprintér dosiahol vo finále na 100 m na augustových majstrovstvách sveta v Berlíne svetový rekord 9,58 s, na dvojnásobnej trati mu namerali 19,19 s. Oboma časmi prekonal svoje doterajšie svetové maximá z olympijských hier 2008 v Pekingu.

SITA, AFP

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 20.10.2009 | Čitateľov: 1037