Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Slováci proti USA s cieľom potešiť výkonom i výsledkom

Slováci proti USA s cieľom potešiť výkonom i výsledkomBRATISLAVA 13. novembra (WEBNOVINY) - Prvýkrát v histórii nastúpia slovenskí futbaloví reprezentanti na zápas ako istí účastníci záverečného turnaja majstrovstiev sveta. Zverenci trénera Vladimíra Weissa st. si na novembrový asociačný termín pozvali do Bratislavy výber Spojených štátov amerických, ktorý má rovnako ako Slovensko už zabezpečenú miestenku na budúcoročný svetový šampionát v Juhoafrickej republike.

Slováci si postup na MS 2010 vybojovali v októbrovom záverečnom dueli 3. skupiny európskej časti kvalifikácie, keď zvíťazili v zasneženom Chorzówe nad domácim Poľskom 1:0 a obsadili 1. miesto v tabuľke. Američania dominovali v kvalifikačnej zóne CONCACAF, v konečnej tabuľke IV. fázy skončili na vedúcej priečke o jediný bod pred Mexikom a o štyri pred ďalším postupujúcim tímom Hondurasom.

V ére samostatnosti SR sa doteraz títo súperi ešte nestretli, pôjde o prvé vzájomné meranie síl. Pre Slovensko je to 11. duel v kalendárnom roku, zatiaľ čo USA odohrali doteraz presne dvakrát toľko stretnutí. Spôsobil to nielen nahustený program kvalifikácie MS 2010 v Severnej a Strednej Amerike a Karibskej oblasti, ale aj účasť mužstva trénera Boba Bradleyho na letnom Pohári konfederácií FIFA. Tím okolo kapitána Carlosa Bocanegru sa v Juhoafrickej republike predstavil vo výbornom svetle - v semifinále vyradil úradujúcich majstrov Európy Španielov (2:0) a vo finále prehral s Brazíliou po dráme 2:3, hoci po prvom polčase vyhrával 2:0.

Pre Slovákov bude duel s USA piatym prípravným v roku 2009, Američania odohrajú len druhý zápas so štatútom medzištátneho priateľského súboja. V tom prvom nastúpili 24. januára proti Švédsku (3:2).

Slováci v tomto roku v prípravnom stretnutí ešte nezvíťazili, ani raz však nehrali pred vlastnými fanúšikmi. Vo februári na turnaji na Cypre podľahli zhodne 2:3 Ukrajine aj domácemu tímu, v marci potom prehrali vo Wembley s Anglickom vysoko 0:4. V augustovom asociačnom termíne remizovali "weissovci" s Islandom na jeho trávniku 1:1. Naposledy sa reprezentanti SR tešili z triumfu v "neostrom" zápase takmer presne pred rokom - 19. novembra 2008 v Žiline s Lichtenštajnskom (4:0).

Vzhľadom na to, že do dátumu zverejnenia záverečnej 23-člennej nominácie na majstrovstvá sveta v JAR nezostáva veľa asociačných termínov, už v dueli proti USA a následnom utorňajšom zápase v Žiline proti Čile (17. 11. o 17.00 h) pôjde aj o boj o miesta v kádri národného výberu. "Všetci si uvedomujeme, že na svetový šampionát sa dostane len 23 hráčov. Niektorí z nás nebudú môcť cestovať. V stretnutiach proti USA a Čile preto pôjde oveľa, aj keď sú to len prípravné duely," vyhlásil stopér anglického FC Liverpool Martin Škrtel, ktorý patrí medzi najväčšie opory reprezentácie SR. "Pevne verím, že potešíme našich divákov dobrou hrou aj výsledkom. Američania hrajú podobne ako my, zo zabezpečenej obrany sa snažia vyrážať do protiútokov. Uvidíme, ako to bude v samotnom zápase," dodal M. Škrtel.

Hlavnému kormidelníkovi Slovenska Vladimírovi Weissovi st. sa splnilo želanie odohrať novembrové priateľské súboje proti kvalitným súperom. USA aj Čile totiž patria medzi špičku a už aj oni majú istú účasť na budúcoročných MS. "Vieme, s kým máme do činenia. Spojené štáty americké sú v renkingu krajín veľmi vysoko. Nemajú za sebou veľkú históriu, ale nedávno dokázali zdolať Španielov, takže určite majú svoju silu a individuality. Stretnutie proti USA považujem za kvalitnú previerku," vyhlásil 45-ročný V. Weiss.

Zápas na bratislavskom Tehelnom poli má v sobotu 14. novembra výkop o 16.00 h. Z pozície hlavného arbitra bude tento zápas rozhodovať Rakúšan Stefan Messner, jeho asistentmi budú krajania Klaus Strasser a Peter Moser. Štvrtým rozhodcom bude Slovák Richard Trutz.

Predpokladané zostavy:
Slovensko: J. Mucha ml. - Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, M. Čech - Kucka - Weiss ml., Sapara (Hamšík), Stoch - Šesták, Jendrišek (Vittek)
USA: Guzan - Cherundolo, Goodson, Bocanegra, Bornstein - C. Dempsey, Feilhaber, M. Bradley, Rogers - Altidore, Casey (E. Johnson).

SITA

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 13.11.2009 | Čitateľov: 1126