Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Žilinský samosprávny kraj pomohol 14 obciam z Kysúc pri čerpaní prostriedkov z eurofondov

Žilinský samosprávny kraj pomohol 14 obciam z Kysúc pri čerpaní prostriedkov z eurofondov

Žilina, 28. január 2010 - Snahou Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) je čo najefektívnejšie čerpať financie z eurofondov v prospech obyvateľov miest a obcí kraja. Krajská samospráva preto zriadila Sprostredkovateľský orgán pod Riadiacim orgánom pre Regionálny operačný program (odbor SO/RO pre ROP), ktorý od roku 2007 pomáha žiadateľom z jednotlivých regiónov Žilinského kraja získavať finančnú pomoc z Európskej únie.

V rokoch 2008 a 2009 dosiahol odbor SO/RO pre ROP významný pokrok v riadení dvoch opatrení ROP. Prvé je zamerané na rekonštrukciu a budovanie ciest II. a III. triedy spájajúcich obce. Cieľom opatrenia je zabezpečiť lepší prístup obyvateľov menších obcí do zamestnaní, škôl, zdravotníckych i kultúrnych zariadení do vzdialenejších väčších obcí a miest. V minulom roku bolo schválených 8 žiadostí ŽSK, vďaka ktorým sa skvalitní dopravná infraštruktúra vo všetkých jej regiónoch za viac ako 22 miliónov eur. „Z celkovej dĺžky 326,2 km ciest II. triedy v správe ŽSK sa cez tieto projekty rekonštruuje 42 km ciest a z celkovej dĺžky 1120,8 km ciest III. triedy, tiež v správe krajskej samosprávy, sa opraví 118 km ciest,“ zhodnotil úspešné žiadanie eurofondov za výraznej administratívnej pomoci odboru SO/RO pre ROP predseda ŽSK Juraj Blanár.

V projekte s názvom Zvýšenie dostupnosti do pólov rastu v regióne Horné Považie a Kysuce sa v regióne Kysúc opraví úsek III/011062 - Okres KM - Lodno - Kysucký Lieskovec - dĺžka úpravy v km 3,998 vo výške cca 543 tis. eur. V súčasnej dobe sa pracuje na zmluve s dodávateľom. Predpoklad podpísania zmluvy je február tohoto roku, realizácia je naplánovaná na jar 2010.

Projekt Skvalitnenie dopravnej infraštruktúry v historickom regióne Kysuce bol schválený vo výške 3 087 616,21 €, pričom z tejto sumy ŽSK spolufinancuje projekt vo výške 5% t.j. 154 381 eur. Kraj okrem spolufinancovania, ktoré mu vyplýva priamo s projektu, bude znášať aj neoprávnené výdavky vo výške 493 639 eur. Tieto cestné úseky (pozri tabuľku v prílohe) sú v prevažnej miere všetky ukončené.

Zoznam obcí z Kysúc, ktorých projekty sa schválili v I. hodnotiacom kole v rámci opatrenia 4.1 Regenerácia sídel:

II. hodnotiace kolo:

  • Mesto Turzovka - Výstavba a rekonštrukcia občianskej infraštruktúry v skľudnenej zóne centra mesta
  • Klokočov - Revitalizácia námestia
  • Čierne - Rekonštrukcia a revitalizácia centrálnej zóny obce
  • Rudina - Revitalizácia centrálnej zóny obce
  • Mesto Kysucké Nové Mesto - Regenerácia centrálnej zóny mesta
  • Kysucký Lieskovec - Revitalizácia verejných priestranstiev v obci
  • Mesto Krásno nad Kysucou - Rekonštrukcia verejných priestranstiev
  • Raková - Regenerácia verejných priestranstiev v centre obce
  • Nová Bystrica - Revitalizácia verejných priestranstiev v centre obce
  • Zákopčie - Revitalizácia verejných priestranstiev centra obce
  • Horný Vadičov - Komplexná regenerácia centrálnej zóny obce

V rámci druhého opatrenia, zameraného na revitalizáciu verejných priestranstiev, obnovu a čiastočné budovanie infraštruktúry obcí, sa odbor SO/RO pre ROP podieľal na výbere 70-tich projektov obcí a miest. Po podpísaní zmlúv o poskytnutí nenávratného finančného príspevku bude môcť 20 obcí regiónu Oravy, 19 obcí Horného Považia, 14 obcí z Kysúc, rovnaký počet z Liptova a 3 obce regiónu Turiec začať skrášľovať svoje námestia, stavať oddychové zóny, obnovovať historické centrá obcí, sadiť zeleň a zvyšovať bezpečnosť verejných priestranstiev za takmer 53 miliónov eur poskytnutých z fondov EÚ. „Odbor SO/RO organizoval odborné semináre v rámci celého kraja a so žiadateľmi absolvoval mnohé telefonické aj osobné konzultácie. Aby bola komunikácia so žiadateľmi efektívna, odpovede na často kladené otázky sme zverejnili aj na internetovej stránke Žilinského samosprávneho kraja www.regionzilina.sk v sekcii SO/RO pre ROP,“ uviedol riaditeľ odboru Milan Ovseník, ktorý chce pokračovať v zabezpečovaní kvalitného čerpania eurofondov.

O čerpaní eurofondov informovala - hovorkyňa ŽSK - Mgr. Zuzana Muchová


Vytvorené: 29.01.2010