Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Hudobno.tanečná skupina Kuk

Hudobno.tanečná skupina Kuk

Hudobno.tanečná skupina Kuk vznikla v roku 2009 ako hudobno - tanečná skupina mladých ľudí, dlhoročných neprofesionálnych tanečníkov a hudobníkov , ktorých fascinuje slovenský folklór. So svojou tvorbou sa zameriava na zachovanie nehmotného a hmotného kultúrneho dedičstva z rôznych oblastí Slovenska, ale najmä z regiónu Kysúc. Hlavnou snahou je teda pomôcť udržať slovenské kultúrne tradície a prezentovať ich divákovi v zaujímavom scénickom, hudobno - tanečnom prevedení s využitím moderných prvkov v symbióze s umením nášho ľudu. Chceme tiež apelovať predovšetkým na mladé generácie, pre ktoré je dedičstvo našich starých otcov považované za kultúrne menej atraktívne.

Sme skôr malý súbor. Pracujeme s malými tanečnými a hudobnými formami, a tak chceme vyzdvihnúť bohatstvo našej tanečnej a hudobnej kultúry precíznou prácou a individuálnym prístupom každého člena. Tým divák dostáva možnosť vychutnať si výkony a kvality naozaj každého interpreta.
V súčasnosti sú veľmi populárne tzv. Tanečné domy, ktoré už fungujú v rôznych mestách. Našou snahou je ich organizovanie aj v Čadci. Ide v nich o interaktívne zapájanie účastníkov - učenie sa tanečných motívov resp. tancov z rôznych oblastí Slovenska. Takisto učenie sa piesní, ktoré sa pomaly vytrácajú z pamätí ľudí, teda podstatou je vrátenie ľudového tanca, spevu a hudby z javiska širokej verejnosti. Ďalšou úlohou mimoscénickej činnosti Kuku je zaviesť tradíciu Folklórnych bálov v Čadcia ponúknuť tak ďalšie možnosti kultúrneho vyžitia sa jej obyvateľov, ale aj iným návštevníkom.
Po vydarených vystúpeniach v od júna roku 2010 - Česká republika (Olšany-folklórny festival), Goralské slávnosti na Skalitom, Beskydské slávnosti v Turzovke a po úspešnej akcii - Prvý Tanečný dom na Kysuciach, plánujeme sa prezentovať premiérou folklórneho programu 26. novembra 2010, ktorý usilovne pripravujeme. Prioritou pre našu tvorbu je hudobno - tanečné spracovanie doposiaľ málo prezentovaných a neznámych oblastí Kysúc. Vychádzajúc zo starých nahrávok a výskumov najmä z dedín: Čierne, Skalité, Riečnica, Turzovka, Korňa, Raková, Zákopčie, Kelčov, Klokočov, Makov, Vadičov, Terchová sa snažíme o prezentáciu miestnej kultúry v regióne, o program oživujúci tradičné tance, spevy a hudbu z kysuckých dedín a o zvýšenie povedomia o slovenskej a najmä kysuckej ľudovej kultúre. Usilujeme sa o to, aby naše vystúpenie bolo pre diváka pútavé/ prepojenie starých tradícií s novými/ a zároveň mu chceme pripomenúť, že takto sa ešte prednedávnom hralo a tancovalo / zabávalo sa/ aj v obci, odkiaľ pochádza on sám. Program tiež chceme čiastočne obohatiť aj o tanečno - hudobné úpravy z ďalších regiónov Slovenska. Už teraz radi pozývame všetkých ľudí , čaká vás , verím, nezabudnuteľné predstavenie.

Kultúrne a informačné centrum v Čadci a hudobno-tanečná skupina Kuk má za sebou vydarenú akciu, a to svoj PRVÝ TANEČNÝ DOM NA KYSUCIACH. Tanečný dom je miesto, kde sa doteraz pasívna divácka verejnosť stáva aktívnou. Jeho podstatou je vrátenie ľudového tanca späť ľuďom. Verejnosť tak mala možnosť naučiť sa tancovať ľudový tanec tak, ako ho tancovali naši starí otcovia na turzovských kopaniciach a v Raslaviciach. Zatancovať si prišla stovka natešených účastníkov. Osadenstvo návštevníkov bolo skutočne pestré. Zastúpenie tu mali nielen Kysuce, ale tiež Morava a dokonca aj Belgicko. Školu tanca viedli choreograf Vlado Michalko a pedagogička ľudového tanca Simona Dikaszová. Po skončení školy tanca sa návštevníci osviežili pri bare a čerstvo naučené kroky si ucelili počas voľnej zábavy, kde sa predbiehali v rozkazovaní si pred muzikou. Návštevnosť a pozitívne ohlasy, sú pre nás obrovskou motiváciou. Našim zámerom je realizovať tanečné domy častejšie, aby sme verejnosti priblížili krásu slovenského folklóru a oboznamovali ich s kultúrnym dedičstvom našich predkov. Aj touto cestou ďakujeme návštevníkom za účasť a zároveň vás všetkých pozývame na ďalší tanečný dom, ktorý sa uskutoční v dohľadnom čase.

Ešte jedna informácia na záver, naša hudobno-tanečná skupina Kuk sa v piatok, dňa 26. novembra 2011, predstaví so svojim premiérovým programom „...a tak sme sa vyKukli!“ pod záštitou primátora mesta Jozefa Vražela v priestoroch KIC Čadca.

Všetkých srdečne pozývame.

Marek Belka
predseda o.z.
 


Vytvorené: 27.10.2010