Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Od baču syra - pozvánka na ovčiarsku nedeľu v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke

Od baču syra - pozvánka na ovčiarsku nedeľu v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke

Nová Bystrica 27.06.2011 - Valašský chov oviec priniesol pred stáročiami so sebou do našich končín špecifické prvky, ktoré natrvalo ovplyvnili spôsob života.
Chov oviec je tradičným spôsobom hospodárenia vo všetkých horských a podhorských oblastiach Slovenska. Ovce sa chovali počas leta na horských lúkach, na salašoch a v zime sa sťahovali do dolín, do gazdovských dvorov. Tento tradičný spôsob chovu sa čoraz viac obnovuje i v súčasnosti. Na salašoch sa vyrábajú tradičné výrobky - syr, oštiepky, žinčica, ktoré sú gurmánskou pochúťkou nielen pre Slovákov, ale hlavne pre cudzincov.

Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pozýva návštevníkov dňa 10. júla 2011 do Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici - Vychylovke na podujatie, ktoré sa nesie pod názvom „Od baču syra“.

Počas celého dňa je pripravený bohatý a pestrý program. V objekte Raganov mlyn si návštevníci môžu pozrieť výstavu fotografií a ovčiarskeho riadu „Ovčiarstvo poľských Beskýd“ autora Jozefa Michalka z Istebnej z Poľska. Na lúke pri cholvárku šikovný strihač predvedie svoju zručnosť v strihaní oviec, nebude chýbať chutný baraní guláš, bryndzové halušky, ukážky ťahania a výroby korbáčikov. V Kaplnke Panny Márie Ružencovej o 13.00 hod. odslúži svätú omšu duchovný otec farnosti Nová Bystrica - Vychylovka, Stanislav Capiak. Pódium pri objekte Krčma z Korne bude patriť od 14. 00 hod. Folklórnemu súboru Jedľovina z Kysuckého Nového Mesta, ktorý spríjemní nedeľné popoludnie hudbou, tancom a spevom. Nezabudnite si vychutnať čaro letnej prírody jazdou na Historickej lesnej úvraťovej železnici a zachovať nám svoju priazeň aj v budúcnosti, uviedla Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci.
 


Vytvorené: 27.06.2011